Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Algemeen |De Surf-Woordenlijst

Surfer dude interview met surftermen

De Surf-Woordenlijst

Surftermen, -slang, -jargon, -taal

Als je begint met surfen is het makkelijk om te verdwalen in de nieuwe taal die bij het surfen hoort. Allerlei surftermen worden je om de oren gegooid en andere surfers gaan er maar vanuit dat je alles begrijpt. Van surftermen als rocker, drive en concave om de eigenschappen van je surfboard te omschrijven, naar meteorologische termen als deining, onshore wind en golfperiode om de weerscondities te beschrijven. Om je een handje te helpen in deze nieuw taal hebben wij daarom een surf woorden lijst in elkaar gezet. Hier vind je bijna alle surftermen die je nodig hebt om je door een gesprek met een ervaren surfer heen te slaan!

“Surf language isn’t real”
– Dane Reynolds

2+1

Vinnen set-up met 1 grotere single fin in het midden en twee kleinere vinnen (sidebites) ernaast. De kleinere vinnen aan de zijkanten geven extra grip op grotere golven voor als je bochten maakt.

Aanlandig

Aanlandige wind is een windrichting waarbij de wind vanuit zee richting het land waait. In het Engels ‘onshore’.

Aflandig

Aflandige wind, is een windrichting waarbij de wind vanaf het land richting de zee waait. In het Engels ‘offshore’.

A-frame

Een A-frame is een golf die in de vorm van een A breekt. De golf breekt dan op zo’n manier dat er zowel naar links als naar rechts op gesurft kan worden. Surfers kunnen dan tegelijkertijd een A-frame peak splitten door zowel naar links als naar rechts te surfen.

Air

Een air, of aerial, is een surf manoeuvre waarbij de surfer boven de golf springt met zijn board en weer op de golf lang. Om deze surf manoeuvre uit te kunnen voeren moet de surfer veel snelheid maken en is een steile sectie op de golf nodig.

Alaia

Een alaia is van oorsprong een plat houten surfboard zonder vinnen. Tegenwoordig bestaan er ook alaia’s van epoxy met meer volume. Een alaia surfboard is alleen te surfen in hele cleane condities, omdat het board weinig grip heeft op de golf door het gebrek aan vinnen.

Aloha

Aloha betekend in het Hawaiiaans ‘hallo’

Anklesnappers

Anklesnappers zijn golven die te klein zijn om op te surfen. De golven breken letterlijk op enkelhoogte.

Back spray 

Backspray is het opspattende water dat omhoog stuift als een golf breekt. Dit komt voornamelijk voor met offshore wind in cleane condities. Voor surfers is het over je heen krijgen van backspray een heerlijk gevoel. Met zonnig weer veroorzaakt de backspray ook nog mooie kleine regenbogen.

Backside

Backside surfen betekent dat de surfer met de rug richting de golf staat. Staat de surfer met het linkerbeen voor (regular), dan surft hij de golf backside als hij de golf naar links surft. Staat de surfer met het rechterbeen voor (goofy) dan surft hij de golf backside als hij de golft naar rechts surft.

Backwash

Backwash is te herkennen aan golven die terug de zee in lijken te gaan. Backwash ontstaat door golven die terugkaatsen op de kant en is vaak aanwezig bij golven die dicht op de kant breken. Het veroorzaakt vaak spectaculaire waterspektakels met soms zelf vliegende surfers erbij.

Bailen

Bailen betekent de golf verlaten voordat deze eindigt. Meestal bailt een surfer wanneer de golf te snel voor zich uit breekt om hem nog te halen.

Barrel

Een barrel is een golf waarbij de top van de golf (lip) zo ver naar voren breekt, dat er ruimte ontstaat tussen de golf zelf en het naar beneden vallende water. Er ontstaat als het ware een tunnel waar een surfer in kan surfen. Surfen in een barrel en er uit komen zonder te vallen is de droom van iedere surfer.

Basecoat 

De Basecoat is de eerste laag wax die op het surfboard wordt gesmeerd. De basecoat is veel harder dan de topcoat, waardoor deze langer blijft zitten en een goede ondergrond biedt voor de topcoat.

Basewax 

Basewax is de onderste laag wax (basecoat*) op een surfboard. De basewax zorgt ervoor dat de topcoat wax langer blijft zitten. Basewax is wax die pas smelt bij een hele hoge temperatuur. Daarom is deze in normale temperaturen harder dan de topcoat en dus minder gevoelig voor slijtage.

Beachbreak

Een beachbreak is een surfspot waarbij de golven breken op een zanderige ondergrond. Nederland kent over het algemeen alleen maar beachbreaks.

Beginner 

Een beginner is een surfer die de beginselen van het surfer (peddel, pop-up, down-the-line) nog onder de knie probeert te krijgen.

Bodysurf 

Bodysurfen is het surfen van een golf zonder surfboard. Men maakt snelheid door voor de golf uit te zwemmen en kan meegenomen worden met de golf door langgestrekt te blijven en weerstand door het water te verminderen. Een handplane kan hierbij helpen.

Bonzer 

Een bonzer surfboard is een surfplank met 3 of 5 vinnen, waarbij de middelste vin de grootste is en de andere een stuk kleiner. Het verschil met een 2+1 set fin set-up is dat de kleinere vinnen meestel constructief vast zitten aan het board. Ook zijn de kleinere vinnen vaak langer van vorm.

Booties

Als surfers het over ‘booties’ hebben worden de wetsuit schoenen bedoelt. Booties zijn gemaakt van neopreen om de voeten in koud water warm te houden.

Bottom 

De bottom is de onderkant van het surfboard en is daarmee de kant die in het water ligt. De bovenkant van het surfboard heet het deck en daar lig, zit en sta je op. Er wordt -in tegenstelling tot snowboards- geen wax gesmeerd op de onderkant van het surfboard.

Bottom turn 

Een bottom turn is een bocht onderaan de golf waarmee een surfer snelheid genereerd en zijn richting verandert voor de volgende manoeuvre boven aan de golf. En bottom turn is vaak één van de eerste manoeuvres die een beginnende surfer leert, wanneer hij/zij down-the-line wilt surfen.

Break 

Met de break wordt de plek in het water aangeduid waar de golven beginnen met breken. Vaak is net achter de break de plek waar surfers liggen te wachten om golven te pakken, ook wel de line-up genoemd.

Bumpy 

Bumpy is een surfterm die wordt gebruikt wanneer het wateroppervlak van de golf niet strak is, maar er veel hobbels en rimpels op zitten. Een ‘bumpy wave’ is vergelijkbaar met een autorit over keien. Het surfboard zal tijdens het surfen meer stuiteren in plaats van door het een glad wateroppervlak te snijden.

Cant 

Cant wordt gebruikt om de hoek van een vin ten opzichte van het surfboard aan te geven.

Cap

Een cap (ookwel hoodie genoemd) is de capuchon van een wetsuit die je over je hoofd heen trekt om je hoofd warm te houden in koud weer. De cap kan een vast onderdeel zijn van het wetsuit (bij winterwetsuits vanaf 5mm), of kan los gebruikt worden. De hals van een losse cap hoort onder de kraag van het wetsuit gestopt te worden om te voorkomen dat er via de cap water het wetsuit binnen stroomt.

Carve

Een carve, letterlijk vertaling ‘snee’, is een bocht tijdens het surfen waarbij met veel snelheid de rail van het surfboard door het water snijdt en opspattend water gegenereerd.

Choppy 

Choppy is een term die wordt gebruikt wanneer de golven rommelig door elkaar lopen en op allerlei verschillende plekken breken. Meestal wordt choppy surf veroorzaakt door aanlandige wind. Het tegenovergestelde van Choppy is Clean.

Clean 

Clean is een term die wordt gebruikt wanneer de golven netjes in brede lijnen aankomen op het strand, met minimale verstoringen op het wateroppervlak. Cleane surf condities worden over het algemeen gecreëerd door lichte aflandige wind of het ontbreken van wind.

Close Out

Een close out is een golf die over een groot deel van zijn lengte in één keer breekt. Hierdoor is de golf niet lekker surfbaar. Een eindsectie van een golf kan ook een close out zijn.

Concave

De concave van een board betreft de holle vorm in de onderkant van je board. Concave beïnvloedt hoe het water onder je board beweegt en kan door een shaper worden gekozen om je board meer snelheid en drive, of juist een meer los en manoeuvreerbaar gevoel te geven.

Crack

Een crack is een scheur in de buitenlaag van het surfboard waarbij de schade diep genoeg is dat er water kan binnendringen in de kern. Een crack dient altijd gerepareerd te worden om waterschade aan de binnenzijde van het surfboard te voorkomen.

Cross step 

Een cross-step is een surf manoeuvre die door surfers op een longboard wordt uitgevoerd om richting de neus van het surfboard te lopen. Bij cross steppen wordt de ene voet voor de andere geplaatst waarbij de benen elkaar kruisen als een ‘x’.

Cross-offshore 

Cross offshore wind is een windrichting die vrij vertaald ‘schuin aflandig’ betekend. De wind waait in een schuine richting vanaf het land richting zee. Cross offshore wind geeft redelijke cleane surf condities.

Cross-onshore 

Cross onshore wind is een windrichting die vrij vertaald ‘schuin aanlandig’ betekend. De wind waait in een schuine richting vanaf de zee richting het land. Cross onshore wind geeft redelijke rommelige surf condities.

Cuff 

De cuff is de band van een leash die (doorgaans) om de enkel van de achterste voet wordt gebonden. De cuff wordt vastgemaakt met klittenband en zit aan de leash vast met een beweegbare ‘swivel’ waardoor de leash vrij kan ronddraaien wanneer het surfboard draait in een val.

Cutback 

Een cutback is een surfmanoeuvre waarbij een surfer over de face van de golf een bocht maakt die hem helemaal terug brengt bij het brekende gedeelte van de golf. Deze manoeuvre wordt over het algemeen toegepast als de sectie redelijk vlak is. 

“If the wave goes flat, cut back”

Dawn patrol 

Een dawn patrol is een surfsessie voor of tijdens zonsopkomst.

Deck 

Het deck is de bovenkant van een surfboard waarop wax wordt gesmeerd om grip te creëren. Op deze kant van je board lig, zit en sta je tijdens het surfen.

Dent 

Een dent is een deuk in een surfboard, vaak ter plaatse van waar voeten en knieën worden geplaatst. Ook kunnen dents door transporteren worden veroorzaakt.

Ding 

Een ding is een algemene term om schades aan een surfplank mee te benoemen. Dit kunnen scheuren of deuken zijn.

Doodtij

Doodtij is een getijde conditie waarbij het verschil tussen hoogwater en laagwater minimaal is. De getijde stroming is bij doodtij te verwaarlozen. Het tegenovergestelde van doodtij is springtij.

Double overhead 

Double overhead is een veelgebruikte golfhoogte maat die aangeeft dat de golven ruim over de 3,5 meter zijn.

Down-the-line 

Down-the-line is een term die surfers gebruiken wanneer zij de ongebroken golf naar links of naar rechts surfen. De surfer blijft dan voor het brekende deel van de golf surfen.

Drainer 

Een drainer is een golf die water voor zich opzuigt voordat deze hol breekt op de bank.

Drive 

Drive wordt gebruikt om de mate van snelheid van een surfboard aan te geven. Hoe meer drive een board heeft, hoe harder die gaat wanneer je de rail inzet. 

Drop 

De drop is het moment waarop de surfer van de golf naar beneden glijdt net na de pop-up. Een air-drop is bijvoorbeeld een drop op een hele steile golf, waarbij de surfer opstaat en dan even loskomt van de golf in een val naar beneden.

Drop in

Indroppen is wanneer een surfer inpeddelt op een golf terwijl een andere surfer hierop voorrang had.

Dual Tab 

Dual tab vinnen zijn een alternatief voor de FCS-I (FCS1) vinnen. De dual tab vinnen in de SEVENATSEA collectie zijn geschikt voor FCS-I (FCS1) finboxen.

Duckdive 

Duckdiven is een surftechniek om met een surfboard onder de golf door te duiken. Over het algemeen wordt deze techniek veel gebruikt bij shortboards, vanwege het lagere volume in deze surfboards. Hoe meer volume een surfboard heeft, hoe moeilijker het wordt om deze met het lichaamsgewicht onder de golf te duwen.

Epic 

Vrij vertaald ‘fantastisch’. Epic wordt vaak gebruikt wanneer de surf condities bijzonder goed zijn.

Epoxy 

Epoxy is een materiaal wat wordt gebruikt voor de buitenzijde constructie van surfboards.

EPS 

EPS is een afkorting van Expanded Poly Styrene. EPS is een materiaal wordt wordt gebruikt voor de binnenzijde constructie van surfboards.

Expert 

Een expert is een surfer die moeiteloos radicale surftricks uithaalt in alle surfcondities.

Face 

De face is het deel van de golf naast het brekende deel. Op de face va de golf heeft een surfer de ruimte om trucs te maken.

FCS-I 

FCS -I (FCS1) is een vinsysteem waarbij de basis van de vin uit twee kleine delen bestaat. FCS-I (1) fins worden vastgezet met twee schroeven per vin. In onze SEVENATSEA collectie wordt dit ‘dual tab’ genoemd, deze zijn geschikt voor FCS-I finboxes.

FCS-II 

FCS -II (FCS2) is een vinsysteem waarbij de basis van de vin uit twee kleine delen bestaat waarbij het voorste deel langer is dan de achterste. FCS-II (2) fins hoeven niet te worden vastgezet omdat deze vastklikken in de finbox, maar er wordt geadviseerd de vin toch vast te zetten met een enkele schroef achterop. In onze SEVENATSEA collectie wordt dit ‘click tab’ genoemd, deze zijn geschikt voor FCS-II finboxes.

Fetch 

Fetch is een term die de afstand vanaf de kern van het windveld tot de kust aangeeft. Een lange fetch betekend een uitgestrekt windveld met golven met een hoge periode.

Fin key 

Een fin key is een kleine inbussleutel waarmee vinnen kunnen worden vastgezet in de finbox van het surfboard.
Fin screws Fin screws zijn kleine schroefjes waarmee de vinnen worden vastgezet in de finbox. Hiervoor is een kleine inbus sleutel nodig. Vaak hebben surfers een finkey bij zich welke in feite een kleine inbussleutel is.

Finbox 

Een finbox is de houder van de vinnen in een surfboard, waar de vinnen ingeschroefd kunnen worden. Een bepaald type vin past alleen in een bijpassende finbox. Zo kan een Futures fin alleen in een Futures finbox

Fish surfboard

Een fish surfboard is een surfboard gekenmerkd door een vissenstaart vorm aan de achterkant. Fish surfboards zijn vaak breder in de neus en dikker dan shortboards. Door het hogere volume zijn fish surfboards vaak beter in golven die niet te hol breken.

Flat 

Flat is een surfterm die aangeeft dat er geen golven zijn die hoog genoeg zijn om op te surfen. De zee is dan plat.

Foamy 

Een foamy is spreektaal voor een softtop surfboard.

Foil 

Een foil is een draagvleugel onder een surfboard waardoor met genoeg snelheid het surfboard en de surfer boven het wateroppervlak uit stijgt.

Frontside 

Een surfer surft een golf frontside wanneer deze down-the-line wordt gesurft met de borst richting de golf. Het tegenover gestelde van frontside, is backside.

Frothing 

Een surfer is ‘frothing’ wanneer hij/zij extreem enthousiast is.

Futures 

Futures is een vinsysteem waarbij de basis van de vin uit één lang deel bestaat. Future fins worden vast gezet met een enkele schroef achterop de vin. In onze SEVENATSEA collectie wordt dit ‘single tab’ genoemd, deze zijn geschikt voor Future finboxes.

Getij 

Het getij is de hoogte van de waterstand aan de kust. Nederland kent tweemaal hoogtij en tweemaal laagtij per dag. Het getij heeft flinke invloed op hoe de golven breken en dus op de surfcondities. Ook brengt het getij stroming met zich waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Getijdestroming 

De getijdestroming is de stroming die wordt veroorzaakt door opkomend of afgaand tij. In Nederland geeft opkomend tij altijd een getijdestroming richting het noorden en afgaand tij een getijdestroming richting het zuiden.

Glass on 

Glass on is een surfterm die wordt gebruikt wanneer de vinnen door middel van glasvezel en epoxy/PU zijn vastgemaakt op het surfboard. Dit is een verouderde methode. Tegenwoordig worden finboxes gebruikt om de vinnen op het board te schroeven.

Glassy 

Glassy betekend dat de golven spiegelglad zijn. Glassy is de overtreffende trap van clean. Glassy condities komen enkel voor bij volledige wegvallen van de lokale wind, terwijl er wel golven zijn.

Gloves

Gloves zijn de wetsuit handschoenen. Wetsuit handschoenen zijn er in verschillende varianten zoals lobster, mitten of 5-finger. De handschoenen zijn gemaakt van neopreen om de handen in koud water warm te houden. Dikte van wetsuit handschoenen varieert van 2 tot 7 mm.

Gnarly 

Gnarly is een surfterm die wordt gebruikt om ruige en gevaarlijke surf condities aan te geven. Het is bijvoorbeeld super gnarly om overhead barrels te surfen over een droog trekkend rif.

Golfhoogte 

Golfhoogte is de hoogte van de golf wanneer deze de kust bereikt. Er bestaan diverse manieren van het meten van de golfhoogte. In nederland wordt de hoogte van de piek aan de voorzijde aangehouden, terwijl in Hawaii het standaard is om de golfhoogte aan de achterzijde te meten. Golfhoogtes via de Hawaiiaanse methode zijn dus altijd kleiner omdat hierin niet de zuigende werking van de golf wordt meegenomen in de meting.

Golfperiode 

Golfperiode is de tijd die wordt gemeten tussen de golven in. Hoe hoger de golfperiode, hoe langer de golf heeft gereisd totdat deze de kust bereikt en hoe sterker de golven zijn geworden. In Nederland komt een golfperiode tussen de 3 en 10 seconde voor omdat de afstand die ee golf kan reizen totdat deze de kust bereikt beperkt is. In Frankrijk is een periode van meer dan 20 seconde niet uitzonderlijk.

Golfspectra 

De golfspectra is een visualisatie van boeimetingen over de tijd van een enkele boei. Op de golfspectra is op de x-as de golfperiode af te lezen, op de y-as de golfhoogte en op de z-as de tijd van de meeting. Met golfspectra kan men dus goed voorspellen of de golfhoogte en/of golfperiode toenemen of afnemen in de tijd.

Goofy 

Goofy is een surfterm die wordt gebruikt voor surfers die met hun rechterbeen voor staan. Zij hebben een goofy surf stance.

Grippad 

De grippad, ookwel tailpad of tractionpad genoemd, is een stuk rubber met een grof oppervlak dat wordt gelijmd op het achterste deel van het surfboard deck. De functie van een grippad is om een surfer meer grip te geven aan de achterste voet om extreme surfmanoeuvres uit te voeren.

Grom 

Een grom is een jonge surfer, ookwel grommet genoemd.

 

Groundswell 

 

Golven die worden gemaakt door een windveld wat ver weg op zee ligt. Groundswell heeft een lange golfperiode (5+ seconde)

Groveler 

Een groveler is een kort (maximaal 5’8) en breed surfboard met en veel volume. Een groveler surfboard is goed te gebruiken in kleine golven waarbij de surfer toch het gevoel heeft radicaal te kunnen surfen.

Gun 

Een gun is een surfboard speciaal gemaakt om extreem hoge golven mee te surfen. In Nederland komen deze condities niet voor.

Handplane 

Een klein houten plankje ter groote van een rugbybal wat vast gehouden wordt met één hand. Een handplane wordt vaak gebruikt bij het bodysurfen.

Hang5 / Hang five

Een hang5 is een longboard manoeuvre waarbij men over het longboard naar de neus wandelt (zie surfterm ‘cross step’) en gedurende enige tijd met 5 tenen (1 voet) over de rand van de neus staat en de golf af surft.

Hang10 / Hang ten

Een hang10 is een longboard manoeuvre waarbij men over het longboard naar de neus wandelt (zie surfterm ‘cross step’) en gedurende enige tijd met 10 tenen (beiden voeten) over de rand van de neus staat en de golf af surft.

Hardtop 

Een hardtop surfboard is een surfboard met een harde bovenkant, voornamelijk gemaakt van Epoxy of PU.

Havenhoofd 

Een havenhoofd is de kop van de pier die de uitgang van een haven vomt. Nederland kent 3 surfspots met havenhoofden: Hoek van Holland, Scheveningen en Ijmuiden / Wijk aan Zee. Wanneer je surft bij een havenhoofd moet je altijd rekening houden met sterke stroming richting zee bij bepaalde condities.

Heuphoog 

Heuphoog is een veelgebruikte golfhoogte maat die aangeeft dat de golven ongeveer 1 meter hoog zijn.

Hol 

De golven breken ‘hol’ wanneer het brekende water niet over de golf naar beneden kruimelt, maar wanneer de lip verder van de golf vandaan vrij naar beneden valt. Holle golven hebben meer kracht en zijn de voorbode voor barrels.

Hybrid 

Een hybride surfboard is een type surfboard dat tussen shortboards en funboards in valt. Een hybrid surfboard is een shortboard met meer lengte en meer volume, maar nog niet zo lang dat deze in de categorie funboards valt.

Inside 

De inside is het gedeelte in het water waar de golven gebroken verder rollen.

Intermediate 

Een intermediate is een surfer die moeiteloos een golf kan pakken en deze down-the-line surfen. Het leren van surftricks zoals snaps, cutbacks, en barrels is waar een intermediate zich voornamelijk mee bezig houdt.

Keypod

Een keypod (of keylock) is een sleutelkluis waarin je je autosleutel kunt opbergen. De sleutelkluis wordt vaak aan een trekhaak of velgspaak bevestigd en kan alleen worden geopend of losgemaakt worden met een cijfercode.

Kniehoog

Kniehoog is een veelgebruikte golfhoogte maat die aangeeft dat de golven ongeveer 0,5 meter hoog zijn.

Kook

Kook is een scheldwoord voor een surfer of surfer-wannabe die zich op een belachelijke manier gedraagt. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die andere surfers in gevaar brengt met zijn/haar acties, maar ook iemand die zich op een ludieke manier kleed of gedraagt om een surf-lifestyle uit te stralen. Voorbeelden van acties voor een kook zijn: indroppen, board ditchen, leash door het zand slepen, poseren met softtop voor instagramfoto’s, of een wetsuit de hele dag aanhouden en er bijvoorbeeld boodschappen in doen.

Leash

De leash is het koord wat aan de enkel wordt bevestigd om te zorgen dat het surfboard in het buurt blijft na en wipe-out. De lengte van de leash is doorgaans dezelfde lengte als het surfboard.

Leashrope

De Leashrope, ookwel leashstring genoemd, is het touwtje dat aan de leashplug in het board zit geknoopt waarmee de leash aan het surfboard wordt bevestigd.

Line-up

De Line-up is de positie in de zee waar de surfers wachten op de volgende golf.

Linkse

Een linkse, is een golf die (vanaf zee, richting de kust kijkend) naar links breekt.

Lip

De lip is het bovenste deel van de golf waar het water als eerste breekt. Men spreekt van een lip wanneer er ruimte is tussen het brekende deel van de golf en de golf zelf. Er ontstaat dan een barrel.

Locals

Locals zijn de surfers die surfen op de plek waar ze wonen.

Localism

Lokalism is in de surfwereld een surfterm die wordt gebruikt wanneer locals territoriaal gedrag vertonen en agressief reageren op surfers die niet uit buurt komen. 

Longboard

Een longboard is een surfboard dat wordt gebruikt door longboarders en is kenmerkend voor cruisen en over de surfplank wandelen richting de neus (nose riden). Longboards worden vaak gebruikt wanneer de golfhoogte minimaal is en de golven niet hol breken. Wijk aan Zee is een typische Nederlandse longboard spot.

Malibu surfboard

Een malibu surfboard wordt ookwel een funboard genoemd. Een malibu wordt getypeerd door zijn lengte rond de 8 ft.

Mellow

Mellow zegt iets over de surfcondities. De golven zijn ‘mellow’ wanneer deze geen stijle helling hebben wanneer de golven breken. Dit zijn de ideale omstandigheden voor longboarders om te cruisen over de golven. 

Midlength

Met midlength wordt een categorie surfboards aangeduid vallend tussen shortboard en longboard. Een midlength surfboard heeft een lengte rond de 7 tot 8 ft.

Minimal surfboard

Een minimal, is een samenvoegsel van de woorden mini en malibu (mini-mal). Een minimal is een malibu surfboard in een kleinere maat. Een minimal wordt getypeerd tussen de 6’8 en 8 ft. Een minimal is doorgaans een ideaal eerste surfboard voor beginnende surfers.

Mui

Een mui is een stroming van water de zee in, die wordt veroorzaakt door het wegstromen van water tussen de zandbanken in tijdens afgaand tij.

Nosedive

Een nosedive gebeurd wanneer tijdens het inpeddelen of surfen, de neus van het surfboard onderwater terecht komt waardoor het surfboard en de surfer voorover worden geduwd, met vaak een wipe out tot gevolg.

Noseguard

Een noseguard is een driehoekig stuk kunststof dat op de neus van surfboard kan worden gelijmd om beschadiging te voorkomen.

Noseride

Noseriden is een surftechniek voor longboarders wanneer zij met de tenen over de neus van het board staan tijdens het rijden van een golf. Hierbij wordt onderscheidt gemaakt in 5 of 10 tenen over de neus (zie surftermen ‘Hang5’ en ‘Hang10’.

Noseriden gaat over het algemeen beter met boards die meer rocker hebben achterzijde, dan in de voorzijde van het surfboard. Ook een spoon in de bottom van het surfboard vergemakkelijkt lange noserides.

Offshore

Offshore, vrij vertaald ‘aflandig’, is een windrichting die waait recht vanaf land richting zee. Lichte offshore wind geeft cleane surfcondities.

Onshore

Onshore, vrij vertaald ‘aanlandig’, is een windrichting die waait recht vanaf zee richting land. Onshore wind geeft rommelige surfcondities.

Outline

Met de outline wordt de contour van een surfboard bedoelt, van bovenaf gekeken.

Overhead

Overhead is een veelgebruikte golfhoogte maat die aangeeft dat de golven ongeveer 2 meter hoog zijn.

Paddle battle

Een paddle battle is een competitie element tijdens een wedstrijd waarbij beiden surfers zo hard mogelijk richting een piek peddelen om een voorrangspositie te bemachtigen. Wie als eerste aankomt heeft recht om als eerste de golf te pakken.

Pier

Een pier is een constructief obstakel vanaf de kust de zee in. Vaak is in de hoek van de pier een goede plek om te surfen omdat de swell hier in de hoek wordt geduwd. In Scheveningen en in Wijk aan Zee zijn dit de meeste populaire plekjes om te surfen.

Pit

Een pit is een andere surf term voor barrel. Hiermee wordt de tunnel van een hollende brekende golf bedoelt. Als een surfer het heeft over ‘getting pitted’, dan wordt er bedoelt dat er in de barrel wordt gesurft (gebarreld worden). 

Pivot

Pivot, vrij vertaald ‘rotatie’, wordt gebruikt om de mate van wendbaarheid van een surfboard aan te geven.

Pocket

De pocket is het deel van de golf vlak naast het deel waar het water breekt. In de pocket heeft de golf de meeste kracht, dit is dan ook de plek waar een surfer de meest radicale manoeuvres kan uithalen.

Pointbreak

Een pointbreak is een spot waar de golven altijd op dezelfde plek en op dezelfde manier breken. Pointbreaks zijn enkel op surfspots waar de bodem niet kan veranderen, zoals bij riffen of rotsen onderwater.

Pop-up

De pop-up is de eerste techniek die men leert tijdens het surfen. Met de pop-up staat een surfer op vanuit de liggende positie. Voor iedere beginnende surfer is dit het moeilijkste om te leren.

Pounding

Pounding is een surfterm die wordt gebruikt om zwaar brekende golven mee te benoemen. Wanneer de golven met veel geweld op de bank slaan wordt dit ‘pounding’ genoemd.

Pressure ding

Een pressure ding is een deuk in het surfboard wat veroorzaakt is door druk. Vaak zie je bij surfboards met een minder sterke buitenconstructie (zoals high performance shortboards) pressure dings voorkomen op de plek waar de voeten staan. 

Priority

Priority, vrij vertaald ‘voorrang’, wordt in een wedstrijd gegeven aan de surfer die recht heeft op het pakken van de eerstvolgende golf.

Pro

Een pro is een gesponsorde surfer die meedoet in internationale surfcompetities en hiermee voldoende inkomen verdient om van te leven.

PU

PU is een afkorting van Polyurethaan en is de tegenhanger van Epoxy. Met PU wordt de buitenzijde van het surfboard gemaakt.

Pumping

Pumping is een surfterm die wordt gebruikt wanneer de surfcondities erg goed zijn.

Quad fins

Quad is een fin set-up met 4 vinnen, waarbij de voorste twee iets groter zijn dan de achterste twee vinnen. Vaak gebruikt op shortboards voor het genereren van meer snelheid en grip.

Quiver

Een quiver is de verzameling van surfboards in het bezit van een surfer. Heb je veel surfboards in je bezit, dan heb je een grote quiver.

Rail

De rail is de zijkant van het surfboard. Rails zijn over het algemeen meer rond aan de voorzijde en scherper aan de achterzijde. Hoe scherper de rail aan de achterzijde hoe meer high performance het surfboard zal zijn.

Rake 

Rake, ook wel Sweep genoemd, is een aanduiding voor de vorm van vinnen. Hiermee wordt de ‘krulling’ van de vin aangegeven. Hoe meer de vin naar achteren krult, hoe minder het surfboard in staat is om scherpe bochten te maken. Andersom, hoe minder rake (minder krulling), hoe scherper het board zal draaien.

Rash

Rash is een vorm van uitslag die surfen voorkomt ter plaatsen van frictie. Rash kan voorkomen rond de nek of schouders wanneer een wetsuit schuurt. Of op de borst wanneer wordt gesurft zonder wetsuit of rashguard.

Rashguard

Een rashguard, ookwel rashvest of lycra genoemd, is een dun shirtje wat schuurplekken op de borst door wax en zand voorkomt wanneer wordt gesurft in enkel boardshorts / bikini.

Rechtse

Een rechtse, is een golf die (vanaf zee, richting de kust kijkend) naar rechts breekt.

Reefbreak

Een reefbreak is een spot waar de golven breken over een bodem van rif.

Regular

Regular is een surfterm die wordt gebruikt voor surfers die met hun linkerbeen voor staan. Zij hebben een regular surf stance.

Reverse

Reverse is een surfterm die wordt gebruikt wanneer surftricks andersom dan de normale richting worden uitgevoerd.

Riptide

Een riptide is een ander woord voor mui. Een mui is een stroming van water de zee in, die wordt veroorzaakt door het wegstromen van water tussen de zandbanken in tijdens afgaand tij.

Rocker

Rocker is de vorm van een surfboard gekeken vanaf de zijkant. Hoe meer rocker een surfboard heeft, hoe krommer deze is (als een banaan) en hoe beter deze is voor hoge holle golven en andersom. Zo hebben shortboards (voor hoge golven) over het algemeen meer rocker dan longboards (voor slappe golven).

Schoentjes

Als surfers het over ‘schoentjes’ hebben worden de wetsuit schoenen bedoelt. Wetsuit schoenen (ookwel booties genoemd) zijn gemaakt van neopreen om de voeten in koud water warm te houden.

Schouderhoog

Schouderhoog is een veelgebruikte golfhoogte maat die aangeeft dat de golven ongeveer 1, 5 meter zijn

Section 

Met een section wordt een deel van de golf aangeduid. Zo kan een golf een stijle, slappe, holle, cleane of rommelige sectie hebben.

Setgolven

Setgolven zijn meerdere achter elkaar binnenkomende golven (een set) die aanzienlijk hoger en beter zijn dan de golven die ieder moment binnen komen. In Nederland zit er vaak tussen de 10 a 15 minuten tussen sets.

Set up

De set-up wordt vaak gebruikt als een surfterm die diverse plaatsingen van vinnen aanduid. Op volgorde zijn dit: singlefin, twin fin, 2+1, thruster, quad, bonzer.

Shaka

Een shaka komt oorspronkelijk uit Hawaii en is gebaar om ‘hallo’ of ‘doei’ te zeggen.

Shaper

Iemand die surfboards maakt.

Shorebreak

De shorebreak is de plek waar de golven direct op de kust slaan in ondiep water. Met hoge golven moeten surfers die surfen in shorebreak oppassen het surfboard niet te breken op de ondiepe bodem.

Shortboard 

Een shortboard is een typisch high performance surfboard dat wordt gekenmerkt door een scherpe neus, weinig volume en een lengte van rond de 6ft.

Shredden

Shredden is een surfterm die door wordt gebruikt wanneer iemand op een hoog niveau aan het shortboarden is.

Sidebites

Sidebites zijn de kleine vinnen die aan de zijkanten kunnen worden toegevoegd om van een Singlefin set-up een 2+1 set-up te maken. Sidebites kunnen in hogere golven een singlefin surfboard meer grip geven zodat het surfboard niet gaat ‘glijden’ op de golf.

Sideshore

Sideshore is een windrichting die waait parallel aan de kust richting. Sideshore kan cleane condities geven, maar ook stroming. Je kunt harde stroming verwachten wanneer de getijdenstroming dezelfde richting op stroomt als de wind met een sideshore windrichting.

Single tab

Single tab vinnen zijn een alternatief voor de Futures vinnen. De single tab vinnen in de SEVENATSEA collectie zijn geschikt voor Futures finboxes.

Singlefin

Single fin is een surf vin set-up met één enkele vin in het midden. Voornamelijk longboard gebruiken de single fin set-up, voor zo min mogelijk weerstand in het water en lang cruisen op de golven.

Slab

Een slab is een golf waarbij een grote hoeveelheid water weg wordt gezogen voor de golf en als één massa breekt op een vaak ondiepe ondergrond. Het surfen van een slab is alleen voor zeer ervaren surfers weggelegd, vanwege de grote kans op heftige washes, lange hold-downs en mogelijk ernstige blessures. 

Snake

Een snake is iemand die telkens om de surfer met de voorrangspositie heen peddelt om zichzelf beter te positioneren wanneer er een golf aankomt. Over het algemeen wordt dit niet gewaardeerd. Werkwoord: snaken.

Snap

Een snap is een surftechniek waarbij het board snel wordt gedraaid op de top van de golf.

Softtop

Een softtop (foamboard, of foamy) is een surfboard met een zachte bovenkant, voornamelijk gebruikt voor surflessen.

Spidercrack

Een spidercrack is een kleine ster van haarscheurtjes die op de buitenzijde van een surfboard kan voorkomen. Vaak zijn spidercracks zeer oppervlakkig en laten deze geen water door. Reparatie is niet noodzakelijk.

Spit

Met een spit wordt het water wat uit de tunnel van een barrel wordt gespoten bedoelt. Dit komt voor wanneer een deel van de barrel dichtklapt. De lucht die zich in de tunnel van de barrel bevind wordt samengeperst door het vallende water en komt vervolgens met hoge druk uit de barrel. Samen met de waterdruppels die de uitgespoten lucht met zich mee brengt lijkt het er op alsof de barrel letterlijk ‘spuugt’. Het surfen van een barrel is ieder surfers droom, maar er uit komen met een ‘spit’ is de kers op de taart.

Spoon

Een spoon is een holler gedeelte van de bodem van het surfboard in de vorm van een lepel. Vaak wordt een spoon gemaakt onder de neus van longboards om noseriden te bevorderen.

Spot

Een spot is een plek waar men kan surfen. Nederland kent surfspots langs de gehele kustlijn. De 3 meest bekende (en drukste) surfspots zijn Domburg, Scheveningen en Wijk aan Zee

Spray

Spray is het water dat na een surfmanoeuvre als een snap, of een cutback achter het surfboard de lucht in vliegt. Over het algemeen geldt dat hoe meer spray en surfer maakt, hoe radicaler men hem/haar vindt surfen.

Springtij

Springtij is een conditie van het getij waarbij het verschil tussen laagwater en hoogwater op zijn grootst is. De waterstand met vloed is dan hoger dan normaal en de ebstand lager dan normaal. Voor surfers moet er extra worden gewaakt voor extra sterke getijden stroming tijdens springtij. Daarnaast kan de combinatie springtij en aanlandige wind schade aan de kust veroorzaken door extreem hoge waterstanden.

Stoked

Stoked is een surfterm die wordt gebruikt wanneer surfers razend enthousiast. Dit kan zijn na een goede surfsessie of over een gloednieuw surfboard. ‘De golven zijn epic, ik ben zo stoked!’

Strekdam

Een strekdam is een obstakel in het water. Dit kan zijn ter plaatse van een water uitmonding, of om de stroming te verminderen. Petten en Domburg staan bekend om de strekdammen met rijen paaltjes in het water.

Sunblock

Sunblock is een zeer hoog beschermende zonnebrand die vaak als een sunstick wordt verkocht in plaats van in een spuitfles. Sunblock wordt voornamelijk gebruikt op de meest kwetsbare plekken zoals de neus en wangen. Een sunblock zonnebrand is sterk aan te raden wanneer je gaat surfen met felle zon.

Sunstick

Een sunstick is een sunblocker met een zeer hoog beschermende factor die vaak als stick wordt verkocht in plaats van in een spuitfles. Sunblock wordt voornamelijk gebruikt op de meest kwetsbare plekken zoals de neus en wangen. Een sunblock zonnebrand is sterk aan te raden wanneer je gaat surfen met felle zon.

Surfersoor

Surfersoor is een goedaardig aandoening in het oor waarbij de gehoorgang dicht groeit door bot aangroei. Het lichaam probeert hiermee de gehoorgang te beschermen tegen de kou wanneer er vaak wordt gesurft in koude omstandigheden. Preventieve bescherming door  surf oordoppen te dragen wordt geadviseerd aan surfers die de winter door blijven surfen.
 

Surfskate

Een surfskate is een skateboard met speciale trucks om de beweging van een surfboard op het droge na te bootsen. Hiermee kan een surfer goed de lichaamsbeweging van een surf manouevre oefenen zonder dat er golven zijn.

Sweep

Sweep, ook wel Rake genoemd, is een aanduiding voor de vorm van vinnen. Hiermee wordt de ‘krulling’ van de vin aangegeven. Hoe meer de vin naar achteren krult, hoe minder het surfboard in staat is om scherpe bochten te maken. Andersom, hoe minder rake (minder krulling), hoe scherper het board zal draaien.

Swell

Swell is de deining van de zee, gecreeerd door wind die over het zeeoppervlak blaast. Hoe groter de swell, hoe hoger de golven aan de kust zullen zijn.

Tail

De tail is de achterkant van het surfboard.

Tailblock

Een tailblock is een houten achterzijde op een longboard.

Tailpad

De tailpad, ookwel grippad of tractionpad genoemd, is een stuk rubber met een grof oppervlak dat wordt gelijmd op het achterste deel van het surfboard deck. De functie van een grippad is om een surfer meer grip te geven aan de achterste voet om extreme surfmanoeuvres uit te voeren.

The flats

Met ‘the flats’ wordt het onderste deel van de golf aangeduid waar het water niet meer omhoog krult. Wanneer een surfer van bovenop de golf naar beneden surft, bereikt men de flat. Hier zal een bottom turn gedaan moeten worden om niet te veel snelheid te verliezen.

Thruster Vinnen

Thruster is de meest voorkomende vin set-up. Een thruster set-up heeft drie vinnen, een linker fin, een rechter fin en een center fin.

Top turn

De top-turn is een surftechniek die een surfer uitvoert op de bovenzijde van de golf.

Topcoat

De topcoat is de laag wax op het surfboard die een surfer grip geeft onder de voeten. De topcoat wordt bovenop de basecoat gesmeerd. Het is belangrijk om de topcoat af te stemmen op de zeewatertemperatuur, omdat deze anders te snel smelt of hard wordt.

Tow-in

Een tow-in is het voortrekken van een surfer door een jetski, waardoor genoeg snelheid wordt gegenereerd om de golf te pakken. Dit gebeurt veelal op buitenlandse spots waar de golven te groot zijn om op in te kunnen peddelen. In Nederland is dit niet nodig.

Turtleroll

Een turtleroll is een surftechniek die door longboarders wordt gebruikt om onder een golf door te duiken. Met een turtleroll draait de surfer het surfboard op zijn kop en gaat hij/zij onder het board hangen om zo het board onder water onder de brekende golf te trekken.

Twin fin

Twin fin is een fin set-up met twee vinnen. Over het algemeen wordt de twin fin alleen gebruikt op fish surfboards. 

US Box 

Een US box is een finbox voor single fins. De lengte van deze finbox is universeel. Dit betekent dat iedere single fin hierin gemonteerd kan worden en de surfer kan spelen met de positie van de vin. Een vin verder naar voren geeft het surfboard meer wendbaarheid, een vin verder naar achteren geeft een surfboard meer snelheid (drive).

UV-A

UV-A staat voor Ultra Violet Aging. Dit is zonnestraling die zorgt voor het verouderen van de huid. 95% van het zonlicht bestaat uit UV-A straling. Vrijwel alle zonnebrand beschermd tegen UV-A straling, maar niet alle zonnebrand bescherm ook tegen UV-B straling.

UV-B

UV-B staat voor Ultra Violet Burning. Dit is de straling van de zon die zorgt voor verbanding van de huid. Het is belangrijk een zonnebrand te gebruiken die niet alleen beschermd tegen UV-A, maar ook tegen UV-B. Voor surfers is het extra belangrijk om een goede water resistente zonnebrand te gebruiken, omdat de zonnestraling door het water wordt weerkaatst. Hierdoor verbanden surfers sneller.

Wash

Een wash gebeurd wanneer een surfer valt op een brekende golf en onderwater door de turbulentie over de kop gaat. Je wordt dan ‘gewasht’ alsof je in een wasmachine zit.

Wax

Wax is de substantie die op het deck van een surfboard wordt gesmeerd om grip te creeeren. Surfboard wax dient te worden afgestemd op de zeewatertemperatuur omdat deze bij een te hoge water temperatuur snel smelt en verdwijnt, of bij een te lage water temperatuur te hard wordt waardoor de surfer grip verliest.

Wetsuit

Een wetsuit is een pak van neopreen gemaakt om de surfer warm te houden in het water. Een wetsuit dient een goede pasvorm te hebben voor de surfer. Te strak en het wetsuit kan rash veroorzaken, Te groot en er komt te veel water en kou het pak binnen.

Wetsuit shampoo

Wetsuit shampoo is speciale shampoo die PH-neutraal is en gebruikt kan worden om wetsuits te ontdoen van nare geurtjes en viezigheid.

Whitewater / Wit water

Met white water / wit water worden gebroken golven aangeduid. Beginnende surfers surfen vaak enkel in het ‘white water’ omdat hier de kracht van de golf al is afgenomen en men makkelijker kan leren om op te staan.

Windswell 

Golven die worden gemaakt door een windveld wat vlak voor de kust ligt. Windswell wordt gekenmerkt door een korte golfperiode

XPS

XPS is een afkorting voor Extruded Polystyrene en is een materiaal dat wordt gebruikt om de kern van surfboards te maken. De tegenhanger van XPS is EPS, waarbij EPS een zuigende werking heeft en XPS niet. e

Andere kennis artikelen...