Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Uitrusting |Waarom een goede leash belangrijker is dan je denkt!

Mick Fanning met een Creatures of Leisure Surfboard Leash

Waarom een goede leash belangrijker is dan je denkt!

Koop je een tweedehands surfboard, dan is de kans groot dat je er een gebruikte leash bij krijgt. In eerste instantie natuurlijk superfijn. Want waarom zou je een dure nieuwe leash kopen als je er eentje gratis en voor niets bij je surfboard zit? Toch is het verstandig om kritisch te kijken naar de staat van de leash die je gaat gebruiken.

 

Waarom je beter niet kan wachten tot je leash breekt

We kunnen uit eigen ervaring spreken dat het héél vervelend is als je op de achterste bank wordt gepakt door een dikke set golven en je voelt dat er in ene geen spanning meer zit op je leash. Je komt boven, trekt aan je leash om je surfboard naar je toe te halen en ja hoor, een afgebroken einde. Je surfboard zie je tientallen meters verderop meegenomen worden door de whitewash richting het strand.

We zien dit veel te vaak gebeuren. Dat je een eind richting het strand moet zwemmen is nog te doen, maar als je net in een mui ligt in winterse omstandigheden wordt het hele andere koek. Een goede surfboard leash is daarom niet alleen heel comfortabel, maar ook veilig.

Controleren van een gebruikte leash

Checken of een oude leash nog goed te gebruiken is, is helemaal niet ingewikkeld. Maar het is wel fijn als je weet waar je op moet letten. Pak je leash en check de volgende punten:

  1. Controleer corrosie rond de swivel. De swivel is het metalen scharnierpunt waar het koord aan de cuff (enkelband) vast zit. Door de swivel kan het koord rondjes draaien rond de cuff zodat deze niet constant in de knoop zit. Wanneer een leash breekt, is dit 9 van de 10 keer rond de swivel. Zie je bruine of grijze roestplekjes rond het metaal, of draait de swivel niet soepel meer? Dan is het tijd voor een nieuwe leash.
  2. Controleer de klittenband van de cuff. Wanneer er veel zand en vuil in de klittenband terrecht komt plakt deze niet meer zo goed als zou moeten. De term ‘leash dragon’ is hierdoor ontstaan. Dit is iemand die met z’n surfboard loopt terwijl de leash er achteraan over de grond sleept.
  3. Controleer het koord. Wanneer een leash voor lange tijd strak om een surfboard zit geknoopt, ontstaan er vouwen in de leash die ervoor zorgen dat de leash onder water in elkaar draait als een knoop. Dit kan je pop-up flink verpersten.
  4. Als laatste is het fijn als de leash de juiste lengte heeft. Een makkelijke vuistregel is dat je leash ongeveer even lang is als je surfboard.

Heb je bovenstaande punten gecheckt en is alle oké? Dan is je leash nog helemaal in orde! Zo niet, dan is het een goed idee om jezelf te trakteren op een nieuwe leash. Maar welke leash moet je dan kopen?

De juiste leash voor jouw surfboard

Dunne of dikke leash? Lange of korte leash? Dure of goedkope leash? Het scala aan mogelijkheden is bijzonder groot als het gaat om het kopen van een nieuwe leash voor je surfboard. Welke voor jou de juiste is, is voornamelijk afhankelijk van wat voor surfboard je surft en in welke condities je surft. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuwe leash uitzoekt.

Leash lengte

De lengte van je leash is afhankelijk van de lengte van je board. Een vuistregel die je kan hanteren is dat je leash minimaal dezelfde lengte heeft als het board dat je surft. Dit betekent dus een 8 ft leash als je een 8’0  surfboard surft. Surf je een 7’6, dan is het ook fijn om een 8′ leash te gebruiken. Een te korte leash kan een soepele pop-up wel eens in de weg staan en hoe korter je leash, hoe groter de kans is dat je je board zult raken in een wipe-out. Rond daarom de lengte van je leash liever af naar boven, dat is comfortabeler en veiliger!

Leash dikte

De dikte van je surfboard leash is afhankelijk van de condities die je surft en van je surfboard. Zolang je geen triple overhead Pipeline surft, maar het voornamelijk houdt bij de Nederlandse breaks met een regulier tripje buiten het land, dan is een standaard leash van 7 mm dikte meer dan genoeg voor ieder board. Mocht je nou een shortboard hebben, dan is een 6mm leash al snel genoeg. Dit zijn dan ook de meest voorkomende diktes.

Cuffs

De cuff is de band die om de enkel van je achterste voet gaat. En ook hierin staan de ontwikkelingen niet stil. De cuffs worden steeds beter en comfortabeler. Zo zijn de All Round leashes van FCS uitgerust met anti-slip, zodat je leash stevig om je enkel heen blijft zitten. Een naar binnen draaiende cuff kan een snelle pop-up flink verpesten. Daarnaast zijn de FCS cuffs zo ontworpen dat ze superslank zijn en dus minder drag veroorzaken tijdens het peddelen. En je begrijpt wel; minder drag tijdens de peddel, is meer snelheid, is meer golven pakken!

Tip: Laat je leash niet door het zand slepen over het strand. Afgezien van dat dit er niet uitziet, raakt de klittenband van de cuff vol met zand waardoor deze minder goed vast blijft zitten.

 

Knee of Ankle leash?

Normaal gesproken wordt een leash om je enkel gebonden, maar soms zie je surfers met een leash die net onder de knie wordt bevestigd. Waarom ze dat hebben? Een leash rond je enkel kan bijzonder vervelend zijn wanneer je als een ware pro longboarder wilt cross-steppen richting de neus van je board. Het laatste wat je dan wilt is struikelen over je eigen leash. Daarom zijn er speciale leashes ontworpen met een bredere cuff die net onder de knie van het achterste been worden bevestigd. Deze leashes zijn dus bedoelt voor cross-steppende longboarders.

Tip: Hoe je leash niet steeds in de knoop raakt in het water
Iedereen heeft het wel eens gehad, de set van de dag komt eraan, je wilt beginnen met peddelen, maar je leash zit als Spaghetti Bolognese om je enkel gedraaid. Dit komt door de manier waarop je je leash om je board bindt wanneer je deze opbergt. Als je de leash strak om je tail heen draait en vastknoopt, om je board vervolgens enkele dagen weg te zetten, dan ontstaat er een ronde slag in je leash. Dit zorgt ervoor dat, wanneer je leash vrij in het water bungelt, deze nog steeds die ronde vorm behoud en dus lussen zal maken die soms ook om je benen heen gaan.
Het beste is om je leash los in je boardbag of -sok te bewaren, of als je geen bag/sock hebt, de leash van je board te halen en los op te bergen.

Andere kennis artikelen...