Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Uitrusting |Welke leash past bij jouw surfboard?

Mick Fanning met een Creatures of Leisure Surfboard Leash

Welke leash past bij jouw surfboard?

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Dunne of dikke leash? Lange of korte leash? Dure of goedkope leash? Het scala aan mogelijkheden is bijzonder groot als het gaat om het kopen van een nieuwe leash voor je surfboard. Welke voor jou de juiste is, is voornamelijk afhankelijk van wat voor surfboard je surft en in welke condities je surft.

Leash dikte

De dikte van je leash is afhankelijk van de condities die je surft en van je surfboard. Zolang je geen triple overhead Pipeline surft, maar het voornamelijk houdt bij de Nederlandse breaks met een regulier tripje buiten het land, dan is een standaard leash van 7 mm dikte meer dan genoeg voor ieder board. Mocht je nou een shortboard hebben, dan is een 6mm leash al snel genoeg. Dit zijn dan ook de meest voorkomende diktes. Wil je net iets minder weerstand in het water en is dat kleine beetje extra snelheid voor jou van groot belang, kies dan voor de Superlite Series van Creatures of Leisure. Deze is namelijk geoptimaliseerd om minimale drag/weerstand in het water te hebben.

Leash lengte

De lengte van je leash is afhankelijk van de lengte van je board. Een vuistregel die je kan hanteren is dat je leash minimaal dezelfde lengte heeft als het board dat je surft. Dit betekent dus een 8 ft leash als je een 8’0  surfboard surft. Surf je een 7’6, dan is het ook fijn om een 8′ leash te gebruiken. Een te korte leash kan een soepele pop-up wel eens in de weg staan en hoe korter je leash, hoe groter de kans is dat je je board zult raken in een wipe-out. Rond daarom de lengte van je leash liever af naar boven, dat is comfortabeler en veiliger!

Cuffs

De cuff is de band die om de enkel van je achterste voet gaat. En ook hierin staan de ontwikkelingen niet stil. Zo heeft de Superlite serie van Creatures of Leisure een ultra smalle en lichte cuff ontwikkeld die net wat minder drag heeft in het water dan de reguliere leashes en ook minder zwaar voelt aan je enkel. Niet essentieel, maar alle beetjes kunnen helpen! Alle cuffs hebben een universele maat ‘fit-for-everyone’ door de verstelbare klittenband bevestiging.

Tip: Laat je leash niet door het zand slepen over het strand. Afgezien van dat dit er niet uitziet, raakt de klittenband van de cuff vol met zand waardoor deze minder goed vast blijft zitten.

Knee of Ankle?

Normaal gesproken wordt een leash om je enkel gebonden, maar soms zie je surfers met een leash die net onder de knie wordt bevestigd. Waarom ze dat hebben? Een leash rond je enkel kan bijzonder vervelend zijn wanneer je als een ware pro longboarder wilt cross-steppen richting de neus van je board. Het laatste wat je dan wilt is struikelen over je eigen leash. Daarom zijn er speciale leashes ontworpen met een bredere cuff die net onder de knie van het achterste been worden bevestigd. Deze leashes zijn dus bedoelt voor cross-steppende longboarders.

TIP: Hoe je leash niet steeds in de knoop raakt in het water
Iedereen heeft het wel eens gehad, de set van de dag komt eraan, je wilt beginnen met peddelen, maar je leash zit als Spaghetti Bolognese om je enkel gedraaid. Dit komt door de manier waarop je je leash om je board bindt wanneer je deze opbergt. Als je de leash strak om je tail heen draait en vastknoopt, om je board vervolgens enkele dagen weg te zetten, dan ontstaat er een ronde slag in je leash. Dit zorgt ervoor dat, wanneer je leash vrij in het water bungelt, deze nog steeds die ronde vorm behoud en dus lussen zal maken die soms ook om je benen heen gaan.
Het beste is om je leash los in je boardbag of -sok te bewaren, of als je geen bag/sock hebt, de leash van je board te halen en los op te bergen.

Andere kennis artikelen...