Surfshop

Vind de perfecte uitrusting die bij je past

Heb ik een tailpad nodig op mijn surfplank?

Tailpads zijn misschien niet essentieel om te kunnen surfen, maar wij zouden niet zonder ze willen. Voornamelijk op shortboards hebben tailpads een enorme toegevoegde waarde. Ze geven grip voor je achterste voet en laten je heel duidelijk voelen waar je staat met je achterste voet. Als je de kicker van je tailpad voelt, weet je bijvoorbeeld dat je zo ver mogelijk naar achter staat op je board en daarmee de maximale controle hebt over je board. Als je de voorste rand van je tailpad voelt, weet je dat je ongeveer boven je voorste vinnen staat in een ideale positie om snelheid te maken. Zonder tailpad kan het nog wel eens voorkomen dat je een stapje te ver naar achter zet en je ineens achter je plank staat in plaats van erop. Heb je een nieuwe surfboard (shortboard of fish), dan is een tailpad kopen sterk aan te raden!

Wat zijn de verschillen tussen de tailpads?

Tailpads komen, net zoals leashes, in veel kleurencombinaties en soms lijkt het alsof dat het enige wezenlijke verschil is. Maar niets is minder waar, want tailpads verschillen wel degelijk in hun eigenschappen.

Het belangrijkste punt waar je je tailpad op uit zoekt is de vorm van de tailpad. Tailpads komen in verschillende pasvormen. Zo bestaan sommige tailpads uit 1 geheel, terwijl andere uit 5 delen bestaan en zijn sommige heel vierkant terwijl andere meer spits aflopen of zelfs in een fish-shape. De vorm die jij zoekt is afhankelijk van het board waar je de tailpad op wilt gebruiken. Heb je een hele brede tail, dan wil je ook een tailpad die breed is, niet te spits afloopt en uit meerdere delen bestaat. Heb je een hele smalle spitse tail, dan kun je ook kijken voor een spits aflopende tailpad en misschien zelfs eentje die uit 1 geheel bestaat.

Verder zijn ook het materiaal en het grip-patroon belangrijk bij tailpads. Deze bepalen samen namelijk hoeveel grip je hebt op je tailpad. Niks is irritanter dan een tailpad waar je alsnog vanaf glijdt. Het materiaal en het patroon hebben op de tailpad hetzelfde effect als wax op je surfboard. Verschillende merken gebruiken verschillend materiaal en geven dus ook andere grip, wat samen met het waxpatroon dat jij toebrengt je totale grip op je surfboard vorm geeft. De tailpads in ons assortiment zijn door onszelf getest en wij garanderen dan ook dat deze goede grip geven!