Surfshop

Vind de perfecte uitrusting die bij je past

Wax

Surfboard wax kopen?

Iedere surfer heeft wax nodig voor zijn surfboard, maar welke surfboard wax je moet kopen, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zijn er verschillende merken surfboard wax met ieder eigen eigenschappen. Daarnaast is het belangrijk de wax die je gebruikt te matchen met de water temperatuur waarin je surft. Als laatste zijn er nog verschillen in zogenaamde basecoat wax en gewone surfboard wax.

Basecoat surf wax

Ieder surfboard heeft basecoat wax nodig. Zoals de naam al zegt geeft dit type wax een hard onderlaag op je surfboard. De basecoat zorgt ervoor dat de ‘normale’ surfboard wax beter op je surfboard blijft zitten. Het zorgt ervoor dat je waxlaag niet wegslijt en je met allemaal kale plekken in je waxlaag komt te zitten. Basecoat is namelijk redelijk hard en laat daardoor niet zo snel los. Hoe harder de wax, hoe beter die op je board blijft zitten, maar hoe minder grip die geeft. Basecoat is daarom te glad om in NL als enige wax te gebruiken.

Surfboard wax en watertemperatuur

Bovenop de basecoat komt dus een surf wax die je grip gaat geven en er voor zorgt dat je niet meer uitglijdt op je surfboard. Het is heel belangrijk deze wax af te stemmen op de  huidige temperatuur van het zeewater. Bij iedere wax vind je dan ook een temperatuurindicatie waarin die het beste te gebruiken is. In Nederland varieert de zeewatertemperatuur ongeveer tussen de 4°C in Februari en de 20°C in Augustus. Een flink verschil, waardoor de wax die je nodig hebt ook nog eens verschilt per tijd van het jaar. Gelukkig kun je de zeewatertemperatuur hier checken en daar je surfboard wax op uitzoeken.

Sex wax, Sticky bumps wax, Matunas wax, FCS wax

Naast de temperatuursverschillen zijn er ook verschillende merken surfboard wax en vraag je je misschien af wat de onderlinge verschillen daarin zijn. Ieder merk heeft een eigen recept waar ze de wax mee maken, waardoor ieder merk net iets anders grip geeft en andere milieueisen stellen aan de ingrediënten van de wax. Welk merk jij het beste grip vind geven is ligt helemaal aan je eigen persoonlijke voorkeur. Probeer eens verschillende soorten wax uit en kies je eigen favoriet!

Hoe vaak moet ik de wax op mijn surfboard vervangen?

Wij raden aan je waxlaag 2 keer per jaar te vervangen. Namelijk wanneer het zeewater in de Noordzee boven de 15 graden komt. En weer wanneer het zeewater onder de 15 graden komt.

Vervang je je surfboard wax niet en smeer je bijvoorbeeld winterwax over de zomerwax, dan ontstaan er snel kale plekken zonder wax op je surfboard. Omdat niet alle surfboard wax milieuvriendelijk is willen we hier natuurlijk zo min mogelijk van in zee achterlaten. Daarnaast zijn de kale plekken zonder wax op je surfboard funest voor goede grip.

Wij raden daarom aan om je waxlaag te vervangen als je overstapt van je zachte winterwax op je hardere zomerwax en wanneer je bijvoorbeeld op surftrip gaat naar de tropen waar je weer een nog hardere wax nodig hebt.

Hoe jij je gemakkelijk je wax vervangt en de perfecte waxlaag aanbrengt vind je terug in ons surfkennis-artikel:
De perfecte waxlaag