Surfshop

Vind de perfecte uitrusting die bij je past

Welk vin systeem heeft mijn surfplank?

Vinnen komen in verschillende systemen. Zo heb je Single-Tab(Futures), Dual-Tab(FCS), Click-Tab(FCSII) en Single Fin systemen. Je surfboard is uitgerust met één van deze systemen en bepaalt daardoor welke vinnen jij kunt gebruiken. De Single-Tab is te herkennen aan 3 of 5 vinboxen op je board die ieder één lange sleuf hebben. De Dual-Tab is te herkennen aan 3 of 5 vinboxen die ieder 2 even lange sleufjes hebben. De Click-Tab is te herkennen aan 3 of 5 vinboxen die ieder 2 sleuven hebben, waarvan de voorste iets langer is dan de achterste sleuf. De Single Fin systemen zijn te herkennen aan één lange diepe sleuf met een verbreding meestal in het midden van de sleuf.

Basic of Performance vinnen?

Onze Basic-lijn bestaat uit vinnen die vergeleken met onze Performance-lijn nog redelijk flexibel zijn. De Performance vinnen zijn namelijk heel stijf en hard. De flexibiliteit van je vinnen helpt om energie op te slaan tijdens bochten en die energie als een veer weer te ontladen op het einde van je radicale turn. Flexibele vinnen werken als een soort bladveren onder je board. De flexibiliteit betekent echter ook dat de vinnen iets trager reageren op jouw acties op je surfplank. Hoe harder je vinnen, hoe directer ze reageren op jouw bewegingen. In de beginfase van je surfen zal je niks merken van het hardheidsverschil in je vinnen en raden wij dan ook aan om voor de Basic-lijn te kiezen. Mocht je later toch merken dat je board traag reageert als je radicale turns probeert, dan is het misschien een goede keus om over te stappen op de Performance vinnen!

Welke vin set-up is het beste voor mijn surfplank?

Naast de systemen en materialen zijn er ook nog verschillende set-ups zoals thrusters, quads, twin-fins, single fin, 2+1. Het lijkt misschien veel, maar eigenlijk is het redelijk simpel en al helemaal in de beginfase van je surfen is de keuze niet heel moeilijk. Om je te helpen vind je hier een korte uitleg van de belangrijkste vin set-ups.

De meest algemene vin set-up is de thruster vin set-up. Deze bestaat uit 3 vinnen en zie je, behalve bij longboards, onder het grootste aandeel boards terug. Soffttops, funboards, shortboards, hybrids, noem het maar op, veel zijn uitgerust met de thruster vin set-up. Deze set-up biedt een stabiele gecontroleerde surf ervaring en is dan ook een hele goede basis voor je surfen die we iedereen aanraden.

De Quad vin set-up is voornamelijk voor shortboards en grovelboards. Deze bied wat meer snelheid en pivot dan de thruster, maar levert in op stabiliteit en controle. Het is wel makkelijk en ook leuk om quad-rear vinnen te kopen en een beetje te experimenteren tussen de thruster en quad set-ups op je board. Je hebt hiervoor wel een surfplank nodig die is uitgerust met 5 vinboxen.

De Twin-Fin set-up komt over het algemeen alleen voor bij Fish en Mini-Simmons boards. De Twin biedt een glijdend gevoel en veel snelheid. Door het ontbreken van de middelste vin vergeleken met de algemene thruster set-up, heeft de twin-fin set-up minder weerstand in het water maar ook minder grip en controle. Hierdoor surf je meer met de golf mee, dan dat je je radicale manoeuvres op de golf forceert. Met de twin-fin kun je bijvoorbeeld makkelijker een finslide uitvoeren. Minder performance, maar wel heel leuk.

De Single Fin set-up zie je voornamelijk op Longboards en retro Single-Fin boards die echt zijn ontworpen als Single Fin. Deze vin set-up geeft veel snelheid, maar weinig grip in bochten. Het is dan ook een set-up om mee te cruisen en te noseriden en niet zo zeer om performance mee te surfen. Heerlijk om over de golven te glijden met stijl.

De 2+1 vin set-up bestaat uit een grote single fin en 2 kleinere sidebites. In essentie is het vergelijkbaar met de Single Fin set-up, maar dan met meer grip in de bochten dankzij de sidebites. Hierdoor kun je hiermee meer performance gericht surfen dan met een Single Fin set-up.