Surffotografie

'Wie was die surffotograaf langs de kant?'
Alle surffotografen in Nederland in één overzicht van Noord naar Zuid. Zo kun jij gemakkelijk uitzoeken welke surffotograaf er bij jou in de buurt actief is en kun je misschien wel je volgende surffotografie sessie plannen!

Josien

Wijk Aan Zee

Met een grote passie voor de oceaan en de Noordzee is Josien bijna elke dag op het strand te vinden. Om het gevoel voor de zee en het surfen vast te leggen, ligt Josien regelmatig met haar camera in het water. Zelf surft ze al een aantal jaren fanatiek en hierdoor is haar feeling en timing voor het vastleggen van het juiste shot perfect. Als er ook maar een klein rimpeltje staat vind je Josien op haar surfboard in het water óf in actie met haar camera in Wijk aan Zee. Met het altijd terugkerende thema: die ene golf of die ene mooie ride

Rowan Geerdink

Zandvoort

Al jaren ben ik bijna iedere dag bij de zee te vinden. Zo’n twaalf jaar geleden ben ik begonnen met surfen en dit is eigenlijk vanaf dag één een groot onderdeel van mijn leven geworden. Sinds een aantal jaar ben ik in bezit van een goede camera en waterbehuizing.
Doordat ik zelf al lang en veel surf kan ik goed voorspellen wat de surfer gaat doen en waar ik zelf moet zwemmen om een mooi shot te krijgen.

Meestal ben ik in Zandvoort te vinden, waar ik surflessen geef. Buiten de lessen om lig ik zelf zoveel mogelijk in het water, of op mijn longboard of zwemmend met mijn camera. Het is vaak wel lastig om een keuze te maken tussen het surfen en fotograferen. Maar ik weet als ik een mooi shot heb kunnen maken, dat ik daar nog heel lang van kan nagenieten.

Laura van der Plas

Zandvoort

De zee is voor mij een oneindige bron van inspiratie: nooit hetzelfde, altijd veranderlijk en verveelt nooit. ‘Fish people’ zoeken die bron op, laten zich erdoor meevoeren, stoeien er mee, voelen zich verbonden en keren voldaan weer terug naar huis. Een prachtig ritueel! Ik vind het een uitdaging om deze verbinding tussen mens en zee vast te leggen. Benieuwd? Breng dan een bezoekje aan waterworks.earth. Naast foto’s van de Noordzee vind je ook footage van de Canarische eilanden. Sea u!

Noordwijk aan Zee

Sinds het najaar van 2018 ben ik in het bezit van een camera. Nog een echte “rookie” dus. Gezien mijn voorliefde voor surfen en het strand zijn dit leidende onderwerpen in mijn fotografie. Eén van de grootste beweegredenen voor de aanschaf van mijn camera is de wens om foto’s vanuit het water te kunnen maken. Dit is iets wat ik goed met mijn werk heb kunnen combineren tijdens mijn verblijf in Zuid-Frankrijk gedurende de zomers. 

Sinds de zomer van 2019 is mijn focus meer richting waterfotografie verschoven. Werken op een surfcamp heeft mij daarbij de mogelijkheid geboden om dit frequenter en in betere condities te doen dan in Nederland mogelijk was geweest. Dat sluit echter niet uit dat ik, wanneer ik in Nederland ben, graag het water in duik!

65 Things

Scheveningen

Zeer actieve fotograaf met grote passie voor surffotografie in regio Scheveningen. Schiet vaak foto’s vanaf de kant, maar ook vanuit het water, van alle surfers die op dat moment golven pakken. De foto’s zijn altijd achteraf te vinden op zijn facebook.

65 Things Logo

Jop Hermans

Scheveningen

Sinds een jaar of zeven woon ik in Scheveningen, daar komt dan ook het meeste van mijn surffotografie vandaan. Soms is het verrassend voor me dat ik na redelijk wat jaren op hetzelfde stuk strand te hebben gestaan, nog steeds met nieuw beeld weet te komen. Zeker een creatieve uitdaging.

Mocht je in het water liggen en benieuwd zijn of ik foto’s heb staan maken, dan kun je me herkennen aan mijn rode rugzak. Dit is inmiddels een soort trademark geworden. Makkelijk herkenbaar!

Camera: Nikon D7000
Favoriete lens: Nikkor 80-200mm f/2.8
www.jophermans.com

Anthea den Hollander

Hoek van Holland

Eind 2018 kwam een lang gekoesterde wens in vervulling; 2 weken leren surfen in Le Pin Sec! Als waterrat raakte ik niet alleen verliefd op het glijden over de golven maar als fotograaf ook op het fotograferen ervan. Ik bleef die zomer als surf fotograaf werken in Frankrijk en kreeg het surfen zelf ook ietsje beter onder de knie. Het virus heeft mij dus op twee fronten te pakken en nu fotografeer ik ook erg graag de surf wereld. Met als eeuwige struggle dat ik dus vaak moet kiezen tussen het pakken van golven of het pakken van de camera. Je ziet me dus wel eens als een gek wegrennen met mijn board en terug rennen met een camera. 

Meestal ben ik te vinden in Hoek van Holland, in het water, aan de kant of in de lucht! Online vind je me op instagram als @antheadh en op mijn website www.antheadh.com.

Jaco Kleijwegt

Slufter

HangingShoulder is opgericht als platform voor mijn surffotografie
Mijn favoriete surf spot is de Slufter bij de Maasvlakte 2. De Slufter is dicht bij mijn woonplaats en ik surf er dan ook vaak zelf.
Naast surffotografie haal ik ook veel genot uit het fotograferen van portretten en landschappen.

Ik maak al vele jaren gebruik van een Nikon uitrusting en geniet ervan om hier foto’s mee te schieten. De meeste surffotografie die ik tot nu toe heb gedaan, heb ik met een telelens vanaf het strand gemaakt.
Je kunt mijn werk vinden en bestuderen op de facebook van HangingShoulderwww.hangingshoulder.com en op www.jacokleijwegt.com

Michal Pelka

Zuid-Holland

Het fotograferen in de zee, de bewegingen van de golven, de structuur van het water, het licht en de interactie van water en mens is hetgeen mij trekt in deze vorm van fotografie. Mijn streven is om het ogenschijnlijk “normale” op een bijzondere manier in beeld te brengen waarbij ik het digitaal editen van mijn foto’s tot een minimum probeer te beperken. De natuur bepaalt de sfeer, het licht en de actie en zo moet het ook blijven. Vaak sta ik er zelf versteld van wat er in Nederland mogelijk is aan beelden en de prachtig omstandigheden die we in de Noordzee mogen genieten.

Ik fotografeer uit passie en respect voor de natuur. Ik heb geen webshop en de verkoop van foto’s is niet mijn primaire doel. Mocht je toch een foto willen kopen dan kan dat het beste via een bericht naar pelkaphoto@hotmail.com of www.pelkaphoto.com. Met de inkomsten van verkoop ondersteun ik meerdere projecten die zich inzetten voor behoud van onze planeet, klimaat en natuurlijk de wereldzeeën en oceanen.

Danny Bastiaanse

Domburg

Zodra er golven staan ben ik altijd wel op het Domburgse strand te vinden, in 2006 ben ik begonnen met de eerste golven pakken en enkele jaren later is voor mij de liefde voor surffotografie ontstaan. Het vastleggen van de golven en de surfers geeft voor mij een grote voldoening, en ik plaats dit ook graag op mijn Instagram account. Dus heb je me zien staan en ben je benieuwd of ik een foto van je heb gemaakt, of zou je een keer een fotosessie met je vrienden willen? Stuur me een berichtje op mijn Instagram of mail me op dannybastiaanse@hotmail.com
Je kunt mijn foto’s ook kopen via mijn website.

Tobias Rohe - b54surf

Noordzee

With the news of becoming a father my surf focus shifted from the usual Atlantic surf trips to exploring local North Sea coastlines. Münster is located in the north-west of Germany and, with sufficient dedication, offers the possibility of day trips to many good dutch and german surf spots.

My photography is shaped by my background in skateboarding videography and has more documentation than art characteristics. The often unbelievable wave quality of the North Sea is emphasized while preserving special spot secrets.

Sebastiaan Heitkamp

Scheveningen

Het meest gelukkig ben ik wanneer ik in zee ben. Je kent het vast wel. Dat kan surfen, zwemmen en zeker ook fotograferen zijn. Ik ben er anders door gaan kijken en het water nóg meer gaan waarderen!
Qua camera heb ik meestal een Sony in de hand, soms Nikon en anders een klein dronetje. Het brengt me een heerlijke leerweg met telkens nieuwe uitdagingen en ideeën. Ik kan ook enorm genieten van de foto’s van anderen, zo inspirerend.

Thuisbasis is Scheveningen, maar ja, waar water is kunnen we spelen.
Beroepsmatig fysiotherapeut, gespecialiseerd in surfblessures en schouderklachten. Daar omheen heb ik laatst de eerste Apnea Surf Survival Course (ademhaling en safety bij heftige wipe-outs) georganiseerd in Nederland, ben ik voor Surfing Medicine International betrokken bij cursussen voor water safety en werk ik aan blessurepreventie internationaal.

Anne Zwagers

Scheveningen

Eind 2017 verhuisde ik naar Scheveningen. Nooit geweten dat het toeristische Scheveningen (letterlijk) een andere kant had. Met mijn liefde voor (zout) water vond ik op Scheveningen mijn plekkie. Het duurde niet lang voor ik werd besmet met het surf virus.
Met mijn passie voor (sport- en actie) fotografie werd het maken van surfplaatjes erg vanzelfsprekend. Al moet ik toegeven dat ik er voornamelijk zelf in lig.

Mijn fotos zijn te vinden op mijn website en Instagram

Erwin de Visser

Domburg

Ik ben een surfer met 8 jaar ervaring. Het was slechts natuurlijk voor me om mijn liefde voor fotografie in het water mee te nemen.
Surffotografie geeft me een goed gevoel, zeker als ik zie dat anderen blij zijn met de foto’s/video’s.


Al een lange tijd heb ik grote interesse in de natuur, eigenlijk vooral in de oceaan en de steeds transformerende vormen ervan. Ik voel me gedwongen om de speciale en unieke momenten van de zee vast te leggen en te delen. De ruwe, onregelmatige aard van het water in beweging en de manier waarop zonlicht alles tot leven brengt, zowel onder als boven het wateroppervlak, daar houd ik van. Voor mij ligt de uitdaging in het creëren van een beeld dat een verhaal vertelt of een bepaalde indruk geeft aan de toeschouwer.