Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Uitrusting |De perfecte waxlaag

Surfplank Waxen

De perfecte waxlaag

Je waxlaag is de ondergrond waar je op ligt, zit en staat tijdens het surfen. Het is dan ook van groot belang dat je deze zo goed mogelijk aanbrengt om de frustraties van het uitglijden te voorkomen en die éne golf daardoor te missen. Gelukkig is het aanbrengen van je wax niet heel ingewikkeld en kunnen we het gemakkelijk aan je uitleggen!

De Juiste Wax Kiezen

Voordat we beginnen met het waxen van je board, moeten we eerst de juiste wax uit de schappen zien te halen. Als onderste laag voor je wax wil je een basecoat halen, dit is hele harde wax die een sterke ondergrond legt voor de zachtere wax die uiteindelijk de grip moet verzorgen. Doordat de basecoat hard is, blijft deze beter op zijn plek zitten. Hoe zachter je wax is, hoe makkelijker deze ook los zal laten en zal verplaatsen. Alleen basecoat gebruiken heeft geen zin want die is te hard en daardoor niet plakkerig genoeg! Naast de basecoat hebben we dus ook nog een zachtere wax nodig voor grip, deze kies je aan de hand van de gemiddelde watertemperatuur waar je in denkt te surfen. De actuele watertemperatuur check je hier.
In NL zit je in de zomer goed met wax die voor tussen de 14 en 20 graden is en in de winter met wax die voor 14graden en lager is. Onze Noordzee kan in de zomer de 20 graden aantikken en in de winter zo laag als 4 graden. Als je te zachte wax koopt zal deze veel grip leveren maar ook snel loslaten. Dit geeft af op je pak, spullen en ook op je board. Als je te harde wax koopt heb je geen grip en zal je nog steeds uitglijden. Het is dus belangrijk dat je de juiste wax gebruikt voor jouw condities. Nu we de juiste wax hebben gevonden gaan we verder naar het waxen zelf!

De Waxlaag Aanbrengen

Een goede waxlaag is een soort maanlandschap bestaande uit kleine bultjes, zoals je ziet op de afbeelding. Om deze te creëren moet je met de basecoat eerst een rooster tekenen (net als op je hamburger). Wanneer je de kruisende strepen hebt gezet, kun je met een plat vlak van de wax cirkels gaan maken. Druk hierbij niet te hard,want dan schraap je de wax er weer af. Hierbij vul je alle holtes op! Als je een beetje bultjes gevormd ziet worden kun je overstappen op de zachtere wax! Maak hier weer cirkels mee met een platte kant van het waxblok. Wanneer je een mooie laag bultjes hebt gecreëerd en het goed grippy aanvoelt ben je klaar en is het tijd om je waxlaag goed uit te testen in het water. Check ook onze video hieronder om te zien hoe wij onze wax vernieuwen!

Wij raden aan om iedere sessie even een dun laagje wax aan te brengen, als je op een gegeven moment  al een aardig dikke waxlaag hebt kun je ook een waxkammetje gebruiken om een grippy oppervlak te creëren voor je sessie. Ook is het goed om af en toe je waxlaag te vervangen, wij doen dit zelf minstens 1 keer per jaar.

Andere kennis artikelen...