Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Voorspellen |Leer surf voorspellen – Les 1: Wat is swell?

Leer surf voorspellen – Les 1: Wat is swell?

Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen waarin we je leren hoe je zelf een surfvoorspelling kan maken. We adviseren je deze volgorde aan te houden:

 

Les 1: Wat is swell?

Swell is een Engelse term die iets zegt over de energie in zee die uiteindelijk resulteert in golven wanneer deze in contact komt met de bodem. Wil je precies weten hoe dit wetenschappelijk in elkaar steekt, dan kun je je helemaal laten gaan op Wikipedia, maar voor nu houden we het simpel. Wanneer we het hebben over swell hebben we het eigenlijk over golven. Golven worden normaal gesproken gecreëerd doordat wind over een groot gebied met water blaast. Blaas maar eens in een glas water en je zult zien dat er rimpels verschijnen. Ditzelfde gebeurd op grote schaal op de zeeën en oceanen om ons heen. Hoe groter en sterker het windveld, hoe sterker en groter de golven zullen zijn die worden gemaakt.

Als we het hebben over swell dan kijken we naar 3 factoren:

Golfhoogte

De golfhoogte is een simpele indicator die aangeeft wat de verwachte hoogte van de golven aan de kust gaat zijn. Golfhoogte wordt gemeten door boeien voor de kust welke een gemiddelde weergeven van de hoogste 1/3e van de metingen. Deze hoogte wordt vaak weergegeven op sites als Windfinder.com en Windguru.com maar kijk je alleen naar de golfhoogte en niet naar de richting en de periode, dan kan het goed zijn dat je vaak teleurgesteld op het strand zult aankomen.

Golfperiode

Golfperiode vertelt iets over de tijd die tussen iedere golf zit. In Nederland hebben we veelal te maken met een periode rond de 5 seconde, waar in Frankrijk golfperiodes van 20s niet uitzonderlijk zijn. Een hogere periode maakt het ons niet alleen makkelijker om achter de break te komen, maar swell met een hogere periode is ook veel sterker! Swell met een langere periode komt namelijk van veel verder weg waardoor de golven veel meer energie hebben gekregen. Hoe dit werkt, lees je in het artikel ‘Hoe lees je windkaarten?’.

De periode zegt dus niet alleen iets over de tijd tussen de golven in, maar ook over de sterkte van de golven. Zo kan swell van 0,5m golfhoogte met een periode van 10 seconden, vele malen beter te surfen zijn dan een swell van 1,5m hoogte met een periode van 3 seconde. Over het algemeen zal aan onze Noordzee kust swell aankomen tussen de 3-5 seconde wanneer het windveld dichtbij ligt en zal de swell tussen de 6 en 10 seconde zijn wanneer deze van ver komt. Hogere periode swells, betekend dus sterkere golven van verder weg.

Golfrichting

Staat er volgens de boeidata een mooie swell van 0,8 meter golfhoogte met een golfperiode van 7 seconde, maar is de swellrichting Zuid Oost? Dan is het aan de kust zo plat als een dubbeltje. De richting van de swell is dus uitermate belangrijk om te bekijken, voordat je met je spullen richting het strand vertrekt. De richting van de swell wordt bepaald door de richting waarop de wind over het water blaast. Waait het hard uit het zuidwesten, dan zal de golfrichting eveneens zuidwest zijn.

Kijkend naar de geografie van Nederland, is het grootste deel van onze kustlijn georiënteerd op het westen, met uitzondering van de wadden en delen in het zuiden. Hoe meer de swell loodrecht op de kust aankomt, hoe minder deze zal worden geremd door de ondieper wordende zeebodem, dus hoe sterker deze zal aankomen. Als je de orientatie van de Nederlandse kustlijn bekijkt, zou de meest ideale golfrichting dus vanuit het Westen (naar het Oosten toe) zijn. Pitty for us dat Engeland pal in de weg ligt om swell uit het verre westen bij ons te laten arriveren. Want hoe groter de afstand is die de wind over zee kan blazen, hoe sterker de golven zijn. De afstand tussen Engeland en Nederland (van west naar oost) is beperkt, dus is dit over het algemeen toch niet de meest ideale swellrichting.

De grootste afstand die de wind over zee kan waaien voordat deze bij ons aankomt is namelijk uit het Noorden.  De wind heeft dan vrij spel om vanuit het uiterste noorden, langs Scandinavië en Engeland tot onze kust te komen. Swell uit deze richting kan dan ook een veel grotere periode hebben dan uit een andere richting. Bekijk dus altijd naast de hoogte en de periode, de richting van de swell bij het bepalen van de komende condities.

 

Einde van les 1: Wat is swell?

Dit is het einde van les 1: Wat is swell. Je hebt geleerd dat swell in feite de deining is op zee die bij ons aan de kust voor golven zorgt. Willen we weten of er ook goede golven zijn om op te surfen? Dan bekijken we de actuele golfhoogte, golfrichting en golfperiode. Voor het voorspellen van surf is geeft actuele golfdata maar een beperkte blik in de toekomst. We moeten dus een stapje terug, naar hoe swell ontstaat. 

Hierover gaat les 2: Windkaarten lezen.

Andere kennis artikelen...