Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Voorspellen |Leer surf voorspellen – Les 5: Je eerste surfvoorspelling

surfweer surf voorspellen

Leer surf voorspellen – Les 5: Je eerste surfvoorspelling

Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen waarin we je leren hoe je zelf een surfvoorspelling kan maken. We adviseren je deze volgorde aan te houden:

 

Leer golven voorspellen – Les 5: Je eerste surfvoorspelling

Je eigen surf voorspelling maken, daar hebben we naar uitgekeken! In deze laatste les leren we je hoe je met een aantal belangrijke tools en weermodellen je allereerste eigen surfvoorspelling kan maken. We combineren hierbij de theorie uit voorgaande lessen over het ontstaan van Swell, de invloed van lokale wind en de timing van de getijden. Daarnaast geven we je directe links naar welke modellen je kan gebruiken voor het maken van de surf voorspelling.

Wanneer je een surf voorspelling wilt maken, stel je jezelf eigenlijk altijd dezelfde 3 vragen.

  1. Wanneer zijn er golven?
  2. Wordt surf clean of rommelig?
  3. Waar en hoe laat is het beste om te gaan surfen?

In deze laatste les nemen we je mee in het maken van een surfvoorspelling  op basis van deze 3 vragen. Zo leer jij hoe je op dezelfde manier je eigen surfvoorspelling kan maken met live windkaarten die op het moment van lezen gelden. Om je uit te leggen hoe je nu daadwerkelijk surf voorspelt gebruiken we een aantal screenshots van onze SEVENATSEA instagram stories, waarin we regelmatig aan de hand van actuele windkaarten een live surfvoorspelling doen.

Wanneer zijn er golven?

Voor golfsurfen zijn golven nodig, logisch. Dus het eerste wat we gaan checken is wanneer er golven komen. Dit doen we door te kijken naar de windkaart van het GFS model. Op PC gebruik je direct het Amerikaanse GFS model, wil je golven checken via mobiel dan raden we je aan de Windfinder app te gebruiken.

Via het GFS model bekijken we hoe de windvelden rond Nederland, Engeland en Scandinavië zich ontwikkelen de komende dagen. Zien we een windveld waarbij de windvaantjes onze kant op staan, dan betekend dat swell richting onze kust.

In onderstaand voorbeeld van een woensdagmiddag (29-7-2020) zien we een groot windveld uit het noorden. Dit betekend dat er golven komen met veel periode. Door het enorme windveld, zullen ook de golven nog door blijven komen, wanneer het windveld stopt met waaien.

Dit is een goede uitgangssituatie, omdat als de lokale wind weg valt en er nog wel golven zijn, de surf al snel clean zal worden. We gaan dus nu verder kijken naar of er een moment is waarop de wind minder wordt, of wanneer deze meer sideshore of zelfs offshore gaat waaien.

Wordt de surf clean of rommelig?

We gaan nu dus vooral kijken naar de lokale wind. De wind die we voelen als we op het strand staan. We willen namelijk niet het water in met harde onshore wind, want zoals je weet geeft dat rommelige choppy golven waar je niet vrolijk van wordt. Wat we willen is weinig wind (onder de 10 knopen), sideshore wind, of zelfs offshore wind. Hoe meer en harder de windrichting/kracht aanlandig is, hoe rommeliger en andersom. Offshore / minder wind = cleaner.

Als het windveld wat de swell genereert niet zo groot is, dan zullen de golven ook minder lang doorrollen als de wind stopt met waaien in onze richting. In bovenstaand voorbeeld zie je wel een groot uitgestrekt windveld. De golven van zo een windveld blijven wel een volle dag of zelfs nog langer doorrollen. Dat geeft iets meer speling om te zoeken naar goede lokale wind, voor zo clean mogelijke surf.

Op onderstaand voorbeeld zien we dat enkele uren later (woensdagavond 27-7-2020) de lokale wind al enorm afneemt. De golfhoogte is hier nog minimaal afgenomen omdat het windveld eigenlijk nog steeds swell genereert (je ziet dat boven in Nederland het nog steeds hard aanlandig waait). De lokale wind neemt al sterk af dus zullen er op deze woensdagavond hoge golven zijn die ook al aardig clean zijn geworden door de lokale wind.

windkaart lezen surf voorspelling

We kijken nog even verder naar hoe de lokale wind zich verder ontwikkeld. Want misschien kan je net niet die woensdagavond, of vind je zulke hoge golven toch nog een beetje spannend.

Op de voorspelling onderstaand zie je dat de lokale wind op donderdag ochtend nog veel verder afneemt tot vrijwel windstil. Dit zorgt voor hele fijne cleane surf condities. De golven zijn niet zo groot meer als de avond ervoor omdat het windveld al aardig in kracht is afgenomen. Er komen nu dus alleen nog ‘left overs’ door, maar ook die zijn met een windveld van zo een grootte heel fijn te surfen, met ongeveer 1 meter cleane surf.

hoe surf voorspellen met getijden en windkaarten

 

Waar en hoe laat is het beste om te gaan surfen?

Maar dat is nog niet alles, want willen we echt topcondities, dan hebben we ook nog eens het juiste getij nodig. Wat precies het juiste getij is, is voor iedere spot weer anders. Sommige banken werken mooi met laag water, en andere juist weer met hoog. Waar je wél altijd rekening mee kunt houden in Nederland, is dat opkomend tij vrijwel overal mooiere condities geeft dan afgaand tij. Althans, wanneer de swell uit het Noorden komt dan. De stroming van het opkomende tij loopt dan namelijk richting het Noorden en dat is dubbelfijn, want de getij stroming richting het noorden en de golven úit het noorden werken elkaar tegen, wat ervoor zorgt dat jij minder hard afdrijft. Daarnaast ‘duwt’ de getijde stroom de swell wat meer richting de kust waardoor deze een fractie hoger/sterker wordt. Met swell uit het zuiden (bij een dikke zuidwest storm) werk dit juist andersom.

In de onderstaande getijde voorspelling zien we dat op donderdagochtend het opkomend tij al vroeg in de ochtend is. Omdat met swell uit het noorden het opkomend tij op vrijwel alle surfspots het beste werkt, is dit het beste tijd om te gaan surfen. De swell is er nog volop en de golven zijn door het wegvallen van de lokale wind clean.

getijden voor een surf voorspelling

Samenvatting

Voor een surfvoorspelling bekijken we dus altijd de windkaarten. Als eerste kijken we of de windvelden op zee swell onze kant op sturen. Vervolgens kijken we naar de lokale wind en of deze cleane surf op gaat leveren. Hebben we een goede combinatie van swell en een goede lokale windrichting gevonden, dan checken we wanneer het getij het beste uitkomt. Zo voorspellen we de mooiste surfcondities!

Op de pagina ‘Voorspelling’ vind je alle modellen die je nodig hebt in één overzicht bij elkaar. Tip: Sla deze pagina op bij je favorieten.

 

Live surf voorspellingen via de SEVENATSEA instagram

Op de Sevenatsea instagram pagina nemen we je regelmatig mee met het maken van een surfvoorspelling op basis van de hiervoor genoemde modellen. We leggen je stap voor stap uit hoe we de modellen lezen en hoe we de surfvoorspelling voor de komende dagen mee. Volg ons om live met verschillende surf voorspellingen mee te kijken!

 

 

NEDERLANDSE BREAKS ON FIRE ??
Ja. Dat gebeurd. En wel een paar keer per jaar. Kijk bijvoorbeeld maar naar eens naar deze absolute perfectie op 23 september 2019.Een zware storm uit het noorden met 50 knopen plus (!) in het centrum van de Noordzee. Terwijl het aan de kust zwak offshore was. Dit in combinatie met opkomend tij op het juiste moment gaf de plaat op onze homepage. Lag je er niet in? Dan huilde je van verdriet, Lag je er wel in? Dan huilde je van geluk. Iedereen janken. ZO MOOI

Andere kennis artikelen...