Heb jij toevallig nog een oud skateboard deck liggen dat je niet meer gebruikt? Of wil je gewoon je bestaande skateboard ombouwen tot een echte surfskate? Het kan allemaal met de Truck-Kit van Slide Surfskate en je bent ook zeker niet de enige die dit doet! Eén van de allereerste gasten die bij ons (meerdere keren) de Surfskate Truck-Kit haalde om een skateboard-deck een nieuw leven te geven was Thomas, en hij heeft speciaal voor jou helemaal van A tot Z uitgewerkt hoe je te werk gaat met zo’n Truck-Kit. Zo kun je gemakkelijk de stappen volgen die Thomas heeft uitgestippeld om je eigen Surfskate te bouwen.
Mijn naam is Thomas. Ik werk als surfinstructeur bij de Surfschool Senang in Hoek van Holland, en daarnaast heb ik sinds kort een bedrijfje in surfboard reparaties, Ductape Surfboards & Repairs. Door een vriendin van me ben ik stoked geworden over surfskaten! Vooral op de flat days is het een mega goede en leuke training om je skills een beetje bij te houden. Ik heb voor mezelf dus van een oud cruiser deckje een surfskate gemaakt met de Slide Surfskate Truck Kit van SEVENATSEA. Vervolgens hiermee ook anderen stoked gemaakt, en nu wilde de eigenaar van de Surfschool, Freek, ook graag zo’n setup. Hieronder vertel ik hoe ik onze surfskates in elkaar heb gezet.
Zo maak je een surfskate met de Slide Truck Kit!
Inhoud Slide Surfskate Truck Kit (1):
– 2x Slide truck (voor en achter) incl. boutjes en ringen (wielen niet inbegrepen)
– 8x moertjes en 6x boutjes voor bevestiging aan deck (de voorste 2 boutjes zitten ingebouwd in de truck)
– 2x bijbehorende rubberen spacers
– Slide moersleutel en bijbehorende imbussleutel
– STICKERS!!
Voor onze surfskate gebruiken we een oud cruiserdeck waar nu reverse kingpin (longboard) trucks onder zitten. (2)
Nadat deze verwijderd zijn, zitten we met de schroefgaten bedoeld voor deze trucks (3).
Bij dit specifieke deck doen zich vervolgens 2 problemen voor: ten eerste wanneer we de voorste Slide truck er zo op monteren, steekt deze uit aan de voorkant van het deck. Niet mooi en waarschijnlijk ook niet bevorderlijk voor de stabiliteit. Ten tweede, na wat onderzoek gedaan te hebben, kwam ik erachter dat de wielbasis, dus de afstand tussen de wielen, belangrijk is. Hoe groter de wielbasis, hoe stabieler het board wordt. Voor bijvoorbeeld downhill kan de wielbasis dus iets groter zijn dan voor pool skaten. Pooltjes en pumptracks rippen is wat we willen, en we zijn ongeveer dezelfde lengte (1,85 – 1,90), dus als we de grafiek aflezen komen we uit op een wielbasis van 22″ wat omgerekend kan worden naar 55,8cm (4).
Ik zal dus gaten bij moeten gaan boren in het deck. Dit kan iedereen natuurlijk, de enige uitdaging is dat het wel in één keer goed moet gebeuren zodat ons deck geen gatenkaas wordt. Als we de bestaande achterste gaten van de voorste oude truck gebruiken en hierop alvast de voorste bouten van onze nieuwe truck vastzetten, kunnen we precies zien waar de nieuwe gaten moeten komen (5). Als ik deze bestaande gaten gebruik, kom ik ook precies uit op een wielbasis van 55,nogwat cm. Dat maakt m’n werk wat makkelijker!
Ik boor ze alvast een stukje voor met de nieuwe Slide truck nog op z’n plek. Dan verwijder ik de truck en boor de gaten door (6). Aan de bovenkant boor ik nog een klein stukje van de bovenkant van de gaten uit met een grotere boor, zodat de boutjes mooi verzinken in het deck. Vervolgens schoon ik de gaten een beetje op met een vijl en dan ben ik klaar om de truck te monteren.
De rest is best vanzelfsprekend. De achterste truck past perfect op de plek van de oude truck. De voorste truck past nu mooi op de achterste gaten van de oude truck en de nieuw geboorde achterste gaten (7).
Vervolgens monteer ik de wielen met lagers die ik al had op m’n nieuwe trucks (8). Deze wielen met hun afmetingen en hardheid (65mm/78a) zijn al geschikt voor een surfskate. Als je zelf geen surfskate wielen hebt, kun je altijd de Slide Surfskate wielen kopen. De wielen worden gemonteerd in deze volgorde: ringetje, wiel, ringetje, moertje. De ringetjes zijn ter bescherming van je lagers. Je draait de wielen aan tot ze net strak zitten, en dan draai je ze weer net een fractie los, zodat er een heel klein beetje speling ontstaat. Als je het goed hebt gedaan, kan je de wielen net een millimeter kantelen en horen tikken, maar kunnen ze niet of amper schuiven over de ophanging.
Als we de surfskate vaster of losser willen zetten gebruiken we de zwarte kingpin (9). De grotere, zilverkleurige bout op de voorste truck is niet bedoeld om vaster of losser te draaien. Deze moet alleen los als je je truck bijvoorbeeld wilt schoonmaken. Let dan goed op hoe alle onderdelen eraf komen zodat je ze weer precies op die manier kan terug zetten. Voor eventueel onderhoud van de truck gebruik ik gewone Vaseline petroleum jelly.
Het Resultaat!
Zoals je ziet is het dus niet zo moeilijk om je eigen surfskate te bouwen! Zorg er vooral voor dat je goed onderzoek doet over hoe je hem precies wilt hebben, en ga secuur te werk. Zo voorkom je ongelukken door bijvoorbeeld foutieve montage! Voor ons is hij z’n geld meer dan waard, en voelt het echt alsof je, ook wanneer er geen golven zijn, nog flink aan je skills kunt werken. Zoals je ziet is Freek van bijna 50 ook nog mega stoked! Het is een stuk toegankelijker dan skateboarden, en als je een beetje board gevoel hebt, zal je de surfskate skill snel oppikken en dit terug gaan zien in je surf.
-
- UITVERKOCHT
- Slide Surfskate ABEC 7 Lagers
- €12.00
- Lees meer
-
-
- UITVERKOCHT
- Slide Surfskate 60mm Wielen
- €40.00
- Lees meer
-