Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Surftechniek en Fitheid |Surfen zonder te verbranden door de zon!

zonnebrand surfen

Surfen zonder te verbranden door de zon!

Surfen in Frankrijk, chillen met je vrienden op het strand van Noordwijk, een BBQ’tje in de tuin. Allemaal leuke zomerse activiteiten met het zonnetje op je bol. Maar, hoe werkt het ook alweer met die zon?

 

Zon is goed voor je!

Zonlicht maakt ons blij en gezond! Het stimuleert namelijk de aanmaak van onder andere endorfine, serotine, caffeine en vitamine D. Endorfine is ons gelukshormoon, serotine en caffeine zorgen ervoor dat je vrolijk en energiek wordt, en dat je zorgen even verdwijnen. Vitamine D is nodig om calcium uit je voeding te halen, waardoor je sterke botten krijgt, en het speelt een rol bij een goede werking van je spieren en immuunsysteem.

Al met al de perfecte combinatie voor een zwoele zomeravond dus!

 

Hoe zit het met UV-straling?

Als je even niet oplet, word je, in plaats van lekker gebronsd, ineens knalrood. Dit komt doordat zonlicht onder andere bestaat uit ultraviolette straling. En juist deze straling is níet zo gezond voor je.

Er zijn drie soorten UV-straling: UV-A, UV-B en UV-C.

UV-A

UV-A dringt dieper door in de huid dan UV-B, en zorgt voor ‘Aging’. Denk hierbij bijvoorbeeld rimpels, huidplekjes en pigmentvlekken. UV-A straling bereikt ons ook op bewolkte dagen en zelfs door (dunne) kleding of glas heen, dus het is belangrijk je hier altijd goed tegen te beschermen.

UV-B

UV-B dringt minder diep in de huid, maar is verantwoordelijk voor ‘Burning’, oftewel verbranding. Afhankelijk van je huidtype en de stand van de zon, verbrand je snel of minder snel. UV-B straling gaat, in tegenstelling tot UV-A, niet door glas of kleding, maar wel door water! En laat je als surfer nu bijna continue in het water liggen.

Water, zand en sneeuw weerkaatsen zelfs het zonlicht, waardoor je nog sneller kunt verbranden. Ook hoogte, en hoe dichtbij je bij de evenaar zit heeft allemaal invloed op hoe sterk de straling is. En dan geldt uiteraard; hoe hoger of hoe dichterbij de evenaar (lees; surfen in Midden-Amerika), hoe sterker de straling is. Goed beschermen dus!

UV-C

UV-C stralen worden door de ozonlaag tegengehouden, en hebben dus geen invloed op onze huid.

 

Smeren maar met die zonnebrand!

Het laatste wat je wilt, is dat er op je 18e geen legitimatie meer aan je gevraagd wordt omdat je al zo oud lijkt. Of omdat je op die zwoele zomeravond eindelijk een move wilt maken op die surf hunk of chick, maar dat je zo rood bent als een kreeft.

Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je je goed insmeert met een zonnebrandmiddel.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een goede zonnebrand?

Ten eerste let je op dat je zonnebrandmiddel ook tegen UV-A beschermt. Dit is zeker niet altijd het geval. Het staat altijd op de fles of verpakking vermeld. Als dit er niet opstaat, dan biedt je zonnebrand geen bescherming tegen UV-A.

Voor bescherming tegen UV-B wil je een middel met ‘SPF’. SPF staat voor Sun Protection Factor, en dit geeft aan hoeveel UV-B straling het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren.

De factor is, even gemakkelijk gezegd, de vermenigvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. Als je gewoonlijk na 10 minuten zou verbranden, dan zou je met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten verbranden. Voorwaarde is wel dat je je dan elke 2 uur insmeert met zonnebrand met SPF 30. En geen surfer bent 😉. Als surfer lig je in het water, water weerkaatst, dus verbrand je veel sneller en is een hogere factor nodig.

 

Tips voor surfen in de zon

Als (beginnend) surfer lig veel meer dan gemiddeld in zee, en wordt je blootgesteld aan meer UV straling dan normaal.

Om jezelf te hiertegen te beschermen kun je een aantal dingen doen:

  • Trek een lycra, t-shirt of wetsuit aan tijdens het surfen.
  • Smeer kwetsbare delen zoals je gezicht in met sunblock.
  • Voor je lippen bestaat er speciale lip balm met SPF, zodat je lippen niet verbanden.
  • De zon staat tijdens surfen vaak in je nek. Smeer deze in met een heel hoge factor zonnebrand.

 

De beste zonnebrand voor surfers

SEVENATSEA got you covered (met zonnebrand), as always.

We hebben als surfers al veel zonnebrandmiddelen geprobeerd, en zijn helaas toch ook al iets te vaak rood uit het water gekomen door middelen die niet goed werkten. Maar, en we know, dit klinkt als bidden voor eigen parochie, Byron Bay zonnebrand vinden wij echt één van de allerfijnste

Het is een middel die zowel tegen UV-A als UV-B beschermt, ruikt heel lekker, smeert fijn en laat geen plakkerige waasjes achter. Daarbij is het ook nog eens helemaal reefsafe! 

In ons assortiment zit een zink stick voor complete sunblock, zonnebrandmiddel SPF 30 en 50 (een hoge factor omdat je als surfer in het water dus sneller verbrand), en mocht je nu toch een keer een smeerbeurt vergeten zijn en iets verbrand, dan is er een heel fijne aftersun gel met pure aloë vera.

 

Andere kennis artikelen...