Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Surftechniek en Fitheid |Hoe ga je om met drukte in het water?

Surf Drukte in het water

Hoe ga je om met drukte in het water?

Surfen in Nederland wordt steeds meer populair. Surfscholen schieten overal uit de grond, Decathlon verkoopt in eens surfboards en bekende surfspots worden drukker en drukker. Meer zielen meer vreugde toch? Helemaal waar, want onze surfsport is voor iedereen. Maar die drukte in het water, dat is niet altijd leuk.  Daarom zetten wij deze tips voor je op een rijtje!

Denk aan de surf regels

Als je gaat surfen op een drukke surfspot  als Scheveningen of Wijk aan Zee is het van groot belang dat je bekend bent met de surfregels en etiketten. Deze zijn er namelijk voor om iedereen een veilige en leuke surf sessie te bezorgen. Wanneer je deze regels niet kent of ze opzettelijk verbreekt kan dit ook voor spanningen zorgen in het water. Wanneer je op vakantie bent en eigenlijk op bezoek bent op een spot, kan dit zelfs voor lelijke situaties zorgen met locals. Houdt dus goed rekening met de regels wanneer je ergens gaat surfen met anderen,

Mijd de drukste surfspots

Het klinkt zo eenvoudig, maar toch zien de populairste surf spots er op een goede dag uit als Black Friday bij de Mediamarkt. Met stip op nummer 1 van de meest drukke surf spots van Nederland staat Scheveningen, nauw gevolgd door Wijk aan Zee, Hoek van Holland en Domburg. Nederland heeft ruim 350 kilometer kustlijn. Goede surf pots genoeg waar jij alleen met je vrienden in het water kunt liggen!

Loop een stukje verder

Wil je toch graag op je lokale surfspot liggen maar is het erg druk in het water? Loop dan een paar honderd meter langs de kust en ga surfen waar het minder druk is. Het kan zijn dat het in het hoekje bij het havenhoofd beter breekt, maar als jij die ene piek moet delen met 7 shortboarders, 8 longboarders en 2 suppers, dan is de kans groot dat je er maar weinig van kunt genieten. Tip: Loop tegen de stroming in!

Voorrang op de peak

Longboarders en suppers kunnen door hun grote volume vaak eerder de golf pakken en hebben dan voorrang. Lig jij met minder volume in je plank, achter een longboarder of supper, dan zal je veel golven voor ze moeten laten gaan. Als je merkt dat je hierdoor weinig aan de beurt komt, peddel dan een stukje weg naar een volgende peak, zodat je je makkelijker in een voorrangspositie kunt opstellen.

Kijk goed om je heen

Net zo belangrijk als opletten of er andere surfers voor een golf peddelen die voorrang op jou hebben, is het opletten of er niemand in jouw lijn ligt. Mocht je voor een golf peddelen en je bent nog niet zo bedreven in het manoeuvreren om andere surfers heen, dan is er niks zo frustrerend als de golf te moeten laten schieten doordat er iemand in de weg ligt. Check daarom altijd of er surfers in lijn liggen mocht er een golf jouw kant op komen. Dan kun je jezelf altijd zodanig positioneren dat je daar geen last meer van zult hebben.

Houd je surfboard vast

Peddel je richting de line-up en komt er een grote setgolf aan waar je niet overheen of onderdoor kunt, dan zal een wash onvermijdelijk zijn. Lig je op een drukke surfspot, dan is de kans groot dat er surfers bij je in de buurt liggen. Spring je van je board af om zelf onder de golf door te zwemmen, dan wordt je board een vliegend projectiel achter je. Zeer gevaarlijk! Dus houd altijd je board vast tijdens een wash, tenzij je zeker weet dat er niemand achter je is. Houd er ook zelf rekening mee wanneer je achter iemand aan peddelt richting de line-up, dat diegene zijn surfboard kan laten schieten in een wash of mislukte duckdive. Peddel daarom nóóit recht achter iemand aan.

Andere kennis artikelen...