Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Surftechniek en Fitheid |TIPS voor iedere beginnende surfer

TIPS voor iedere beginnende surfer

Voor vrijwel alle beginnende surfers is en blijft het maken van progressie moeizaam in het begin. Nederland kent helaas geen rustige lange golven waar je genoeg tijd om je te focussen op techniek en iedere beweging die je doet. Zeker bij de hogere, hollere golven moet de timing van je pop-up perfect zijn en moet je bewegingen vloeiend en snel kunnen uitvoeren.Wil je dit zo snel mogelijk kunnen? Lees dan deze tips aandachtig door en gebruik ze voor je volgende sessie!

1. Oefen je pop-up thuis

Misschien wel de belangrijkste surftip die je gaat krijgen: Oefen je pop-up thuis, op de grond voor de spiegel. We hebben dit zelf ook wekenlang achter elkaar iedere dag gedaan en ik kan je vertellen, dit werkt voor IEDEREEN. Doe iedere dag 10 pop-ups voor de spiegel en denk goed na over iedere stap van je pop-up. Zo leer je hoe je de beweging maakt zonder er veel bij na te denken. De eerstvolgende keer dat je gaat surfen ligt kun je je volledig focussen op je positie in het water en minder over je pop-up!

2. Leer de juiste pop-up techniek

Er zijn ontzettend veel verschillende technieken om op te staan. De ene is gemakkelijk uit te voeren voor beginners, maar kost veel tijd. De andere is ontzettend snel uit te voeren, maar vergt veel oefening. Welke voor jou de juiste is, zul je volledig zelf moeten ervaren. Struin het internet af naar verschillende pop-up technieken en probeer ze wederom thuis uit. Wat we je wel willen afraden is om jezelf een pop-up aan te leren waarbij je eerst op je knie(en) moet zitten, voordat je op staat. Dit is een vrij eenvoudig te leren pop-up, maar zit die eenmaal in je systeem is het erg moeilijk om de positie op je knie weer af te leren om je pop-up sneller te kunnen doen.

3. Peddelen!

De peddel wordt door veel beginnende surfers onderschat, maar hoe harder je inpeddelt voor een golf, hoe meer kans je hebt om de golf te pakken en je pop-up op de golf te doen in plaats van erachter. Daarbij benadrukken we dat hárder peddelen, niet sneller peddelen betekend, maar kráchtiger. Lange rustige stevige slagen zijn de sleutel om voldoende snelheid te genereren. Daarbij probeer je je board zoveel mogelijk kalm op het water te houden. Let er maar eens op hoeveel je board heen en weer wiegt als je probeert zo snel mogelijk te peddelen. Dit creëert weerstand en dus vertraging.

4. Kijken tijdens inpeddelen

Voordat de golf bij je is, begin je natuurlijk al met je peddel, hierdoor raakt de aankomende golf uit je zicht en kan het soms een verassing zijn hoe hol, of hoe slap, deze bij je aankomt. Het kan vaak helpen even snel achter je kijken tijdens je peddel, om te zien of je net even wat kracht bij moet zetten om de golf te pakken.

5. Blijf laag

Heb je je pop-up goed uitgevoerd en sta je op de golf, blijf dan zo laag mogelijk. Hoe lager je staat, hoe stabieler je bent vanwege de ‘low center of gravity’. Let er op dat je niet laag blijft door je rug volledig te buigen, maar houdt juist je rug recht en zak door je benen. Daar krijg je een veel mooiere houding van en leer je jezelf een solide basis aan om later meer surf manoeuvres mee te kunnen doen

6. Gewicht op de voorste voet

Je peddel is goed, je pop-up is goed en toch zak je snel achterop de golf? Dan is de kans groot dat je teveel gewicht op je achterste voet hebt, waardoor je surfboard achterover zakt en op ‘de rem’ trapt. Zodra je je pop-up doet, houd dan je handen voor je. Dit zorgt er automatisch voor dat je gewicht meer boven je voorste voet zal zijn en je langer de golf af kan surfen. En het ziet er ook nog eens een stuk beter uit op de foto’s!

Andere kennis artikelen...