Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Surftechniek en Fitheid |7 Tips voor surfen in de winter

Golfsurfen in de koude Nederlandse winter

7 Tips voor surfen in de winter

Het is een paar graden boven nul, er staat een ijzige oostenwind en de ijskristallen staan op de ramen. De meeste mensen hangen liever op de bank onder een dekentje. Toch zijn er een heel aantal (waaronder wijzelf) die vol enthousiast door blijven surfen in de winter. En dat is niet voor niets! Tijdens de koude maanden komen er namelijk geregeld stormen voorbij die juist de mooiste surfcondities van het jaar op kunnen leveren. Mits je de kou durft te trotseren natuurlijk!

Om je goed voor te bereiden op het surfen in de winter hebben wij daarom de volgende tips voor je!

1.     Koop een goed winter wetsuit

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar met stip op nummer 1 staat het kopen van goede spullen. Vasthouden van warmte, terwijl je in het koude water ligt, is het allerbelangrijkste als jij plezier wilt houden in surfen in de winter.

Een winter wetsuit varieert in dikte van 5 tot 6mm. Hoe dikker het neopreen, hoe warmer maar ook stijver het wetsuit over het algemeen is. Natuurlijk zit er een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken. Zéker in de winter geldt voor wetsuits het aloude motto ‘goedkoop is duurkoop’. Dit zit hem voornamelijk in de gebruikte technieken die ervoor zorgen dat warmte binnen blijft en het koude water buiten, zonder te veel in te leveren op flexibiliteit. Ook zullen goedkope wetsuits door de lagere kwaliteit eerder gaan scheuren bij de naden, waardoor je iedere keer het ijskoude water naar binnen voelt komen als je te water gaat. Je wetsuit kan dan al na relatief weinig gebruik erg oncomfortabel worden. Voor een goed winterwetsuit moet je dus even diep in de buidel tasten, maar beter éénmaal een goede aanschaffen, dan een goedkope scoren en alsnog sessie na sessie blauwbekkend het water uitkomen.

Zit je financieel niet zo breed, dan moet je wat creatiever te worden. Er bestaan bijvoorbeeld caps (hoodies) met een shirtje eraan vast welke je toch weer een millimeter extra neopreen (en dus warmte) geeft. In mijn jongere jaren heb ik zelfs een enkele winter met een 2/2 wetsuit onder een oude 5/3 gesurft. Het was wat gestoei met omkleden en veel stugger kon het niet worden, maar ik kon wel het water in!

2.     Trek thuis je wetsuit aan en uit

Tenzij je in de luxe hebt om je ergens vlak bij het strand warm binnen om te kleden, raden we je aan om thuis al je wetsuit voor de helft aan te trekken. En dan bedoelen we niet de linkerhelft, maar de onderste helft. Hoe korter jij je in de kou staat om te kleden buiten, hoe minder je afkoelt voordat je het water in gaat. Wij doen zelf vaak de onderste helft aan en dan een trui of poncho (of allebei) erboven. Als je wetsuit nog nat is van de vorige sessie raden we je wel aan je autostoelen te beschermen met een hoes of handdoek.

Ook het uittrekken van je wetsuit kan een stuk comfortabeler zijn om thuis te doen. Wel moet je dan een beetje voorzichtig zijn met het meebrengen van zout en zand natuurlijk. Zelf trekken we ons wetsuit in de winter vaak uit onder een lauwe douche. Het is belangrijk dat je je wetsuit niet onder een hete douche uittrekt en uitspoelt, dat is slecht voor de lijm en het neopreen van je wetsuit. Gelukkig voelt lauw water al snel heel warm als je net uit een zee van 5°C komt.

Autpstoel hoes bescherming

3.     Warming up

Je wetsuit neemt een klein laagje water op en houdt deze vast. Door de warmte van je lichaam wordt dit laagje water vervolgens opgewarmd. Zo werkt een wetsuit. Hoe warmer je lichaam dus is, hoe sneller het water in je wetsuit opwarmt. Het doen van een korte warming up zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en je lichaamswarmte toeneemt. Ren je vervolgens het water in, dan zal je lichaam minder tijd nodig hebben om zichzelf én het water in je wetsuit op te warmen. Bijkomend voordeel is dat je gelijk fit en energiek bent om op die eerste golf te rippen!

4.     Blijf in beweging in het koude water

Blijven bewegen in het water wil zeggen dat het belangrijk is om te blijven peddelen en blijven proberen golven te pakken. Ook als er een tijdje geen goede golven voorbij komen is het belangrijk om toch een paar keer heen en weer te peddelen om jezelf warm te houden. Vergelijk het maar met hardlopen in de winter. Tijdens het lopen blijf je warm, maar sta je een tijd te wachten voor een stoplicht koel je direct af. Ditzelfde geldt voor surfen in de winter. Blijf dus in beweging!

5.     Warm je handen onder je oksels

De meeste warme verlies je via de uiterste uiteinden van je lichaam, je voeten, je handen en je hoofd. Een goede tip om je handen warm te houden tijdens het surfen in de winter is om je armen over elkaar te slaan en je handen onder je oksels te steken. Je linkerhand dus onder je rechteroksel en andersom. Zelfs met een dik winterpak en dikke handschoenen kun je hiermee je handen warm houden. Dit vergt misschien wel wat oefening omdat je in de deining op je board moet blijven zitten, zonder je handen te gebruiken. Oefening baart kunst.

6.     Maak het jezelf gemakkelijk met omkleden

Kom je uit het water vandaan en moet je je buiten omkleden? Doe jezelf een groot plezier en zorg ervoor dat je zo snel en gemakkelijk mogelijk weer in de droge warme kleren komt. Als eerste adviseren wij iedereen die zich met regelmaat buiten omkleed, een surfponcho aan te schaffen. En ondanks dat wij héle-prachtig-mooie surfponcho’s  in de webshop verkopen, is dit geen verkooppraatje. Dat gerommel met een handdoekje is voor een paar tientjes verleden tijd. En geloof ons, dat is het na 1 keer omkleden in ijzige wind meer dan waard. Ook is een dikke surfponcho in de winter sowieso lekker om je warm te houden.

Daarnaast is het heel prettig om niet met je blote voeten op de koude grond te hoeven staan. Je kunt hier een state-of-the-art Changing Mat voor kopen, waarin je je natte spul gelijk mee kunt nemen. Maar wij gebruiken onze boardbag om op te staan tijdens het omkleden. Je moet het dan wel oké vinden dat deze niet zo schoon blijft.

7.     Ga niet alleen surfen in de winter

Deze laatste tip heeft niet zo zeer met comfort te maken, maar meer met veiligheid. En zoals in vrijwel iedere sport geldt: ‘Veiligheid boven alles’. Ga dus niet alleen surfen in de winter op een spot waar maar weinig andere mensen surfen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en in het koude water kan het snel escaleren. Daarnaast is surfen met vrienden véél gezelliger waardoor je het langer uithoudt in de koude maar épische wintercondities! 

Recent hebben we een eigen facebookgroep geopend onder de naam ‘Surfforum Nederland‘ waarop je je stoke kan delen, ervaringen kan posten en vriendjes kan maken!

Andere kennis artikelen...