Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Surftechniek en Fitheid |Muien – Wat je wel moet doen en wat je vooral niet moet doen

Mui tussen zandbanken

Muien – Wat je wel moet doen en wat je vooral niet moet doen

Wat is een mui?

Een mui is een zeer lokale sterke stroming de zee in. Een mui ontstaat voornamelijk bij het veranderen van hoog tij naar laag tij. Een mui kan levensgevaarlijk zijn, als je niet weet hoe een mui werkt en wat je moet doen. Als surfer is het belangrijk te weten hoe een mui werkt, zodat je die in je voordeel kunt gebruiken!

Tijdens opkomend tij lopen de diepere gedeeltes voor de banken vol met water en omgekeerd lopen deze diepere gedeeltes weer leeg met afgaand tij (van hoog naar laag). Het water uit het diepere gedeelte moet over de bank terug de zee in, maar zoals de wetenschap voorschrijft, volgt water altijd de weg van de minste weerstand. Wanneer er een doorgang in een bank ontstaat, zal het water hier sneller terug stromen richting zee dan wanneer het eerst over de bank heen moet. Bij de plek van zo een doorbraak ontstaat als het ware een onderwater rivier, een mui. Het water dat voor de bank ligt, stroomt met snelheid via de mui de zee in. Wanneer deze stroming dieper water bereikt, vermindert de kracht en snelheid van de stroming weer.

Extra opletten

Er zijn een aantal situaties die de kracht van een mui kunnen versterken. Allereerst ontstaan er altijd muien bij obstakels in het water zoals een pier, havenhoofd of strekdam.  Het water dat door de getijden stroom (check artikel over getijden) richting het noorden of zuiden stroomt, kan bij zo een obstakel geen andere kant op dan langs (bijvoorbeeld) een havenhoofd naar buiten richting open zee.
Daarnaast worden muien sterker naarmate de algemene stroming sterker wordt. Getijdenstroom is het sterkst tijdens springtij, maar ook de wind heeft grote invloed op de stroomsnelheid. Wanneer de getijdenstroom en een harde wind in de zelfde richting duwen, kun je een stevige stroming verwachten.
Tot slot is een stevige aflandige wind altijd goed opletten. Deze is in de zomer namelijk verantwoordelijk voor zowel toeristen en strandspullen die de zee opdrijven door een combinatie van een mui met aflandige wind. Val dus niet in slaap dobberend op je luchtbedje!

Hoe herken je een mui?

Muien komen voor op iedere surfspot van Nederland en kunnen net zo snel ontstaan als ze weer verdwijnen. De kans is bijzonder groot dat je tijdens een surfsessie in 1 of meerdere muien terecht komt. Een mui is goed te herkennen aan de structuur van de oppervlakte van het water. Je ziet dan enkele meters tot enkele tientallen meters breed het water rommeliger dan de rest van de kustlijn. Je herkent een mui aan een hoop kleine rimpels op het water die alle kanten op lijken te gaan en soms is er meer schuim aan het oppervlak dan op de rest van het water en kun je het schuim ook naar buiten zien stromen. Daarnaast breken de golven vaak anders en minder in een mui dan eromheen, soms breken ze zelfs helemaal niet.

Wat je niet moet doen om uit de mui te komen

Wat moet je vooral NIET doen, als je merkt dat je in een mui de zee in wordt gezogen? Terug peddelen/zwemmen recht naar het strand. Al ben je Pieter van den Hoogenband, je zult de kracht van een mui nooit de baas zijn en jezelf alleen maar uitputten.

Hoe kom je uit een mui?

Wat je moet doen als je in een mui ligt en er uit wilt, is peddelen richting het Noorden of Zuiden, parallel aan de kust, ondanks dat je nog steeds iets naar buiten zult stromen zul je merken dat de stroming minder en minder wordt, omdat je uiteindelijk weer achter een bank komt te liggen in plaats van voor de doorbraak waar het water doorheen stroomt. Wanneer je merkt dat je niet meer naar buiten stroomt, kun je terug zwemmen richting het strand. Het is het beste om dan nog steeds schuin terug te zwemmen richting het strand en van de mui af.

Hoe gebruik je een mui tijdens het surfen?

Weet je hoe een mui werkt, dan is deze voor jou als surfer een stuk minder gevaarlijk. Surfers verplaatsen zich namelijk een stuk sneller op hun plank dan een zwemmer en kunnen daardoor gemakkelijker uit de mui peddelen. Je kunt muien zelf heel goed gebruiken om achter de break te komen zonder je armen tot spaghetti te peddelen! Het is als het ware een transportband die je naar achteren helpt. Eenmaal achter peddel je een stuk parallel aan het strand om de mui te verlaten en je stopt met stromen naar buiten.


Let wel altijd goed op dat de combinatie van getijdenstroom en wind je niet direct weer de mui induwen wanneer je bij een obstakel gebruikt maakt van een mui. Blijf altijd alert wanneer je in de buurt van een mui surft en onderschat nooit de kracht van de zee.

Andere kennis artikelen...