Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Voorspellen |Leer zelf surfcondities te voorspellen!

Leer zelf surfcondities te voorspellen!

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Nooit meer een goede sessie missen? Leer hoe je de surf zelf kan voorspellen!

De dagen van teleurgesteld het strand op rijden of thuis zitten terwijl het pumping is zijn voorbij! Het maken van je eigen voorspellingen op basis van diverse weermodellen lijkt op het eerste oog iets wat je alleen kunt met een studie meteorologie achter de kiezen, maar niets is minder waar.

Dat het eenvoudig is zal je ons niet horen zeggen, maar met enige oefening en ons spreekwoordelijke duwtje in de rug heb jij het zo te pakken.

Het lastige van het maken van een goede voorspelling is dat de condities worden gecreëerd door een combinatie van factoren die allemaal op een andere manier werken. De surfcondities kun je namelijk voorspellen door te kijken naar de wind op zee (die swell creëert), de lokale wind én het getij.

Voordat we uitleggen hoe deze samenwerken en hoe je de surf kunt voorspellen, vraag ik je eerst meer te lezen over de individuele factoren. Niet gevreesd, we hebben het in hapklare brokken voor je opgedeeld. Lees eerst de volgende opeenvolgende artikelen:

2. Wat is swell en hoe werkt het?
3. Windkaarten lezen doe je zo
4. Lokale wind – hoe het je sessie kan maken of verknallen
5. Het getij – Welke gevaren er zijn en hoe je het benut

Bovenstaande artikelen gelezen? Mooi, dan ben je al voor driekwart een surfende Piet Paulusma. Willen we komende dagen gaan surfen, dan is het eerste dat we willen weten of er wel golven aankomen. Want de lokale wind kan mooi offshore zijn, en het getij kan goed zitten, maar zonder golven kun je net zo goed (no-offence) ..gaan suppen.

We pakken het Amerikaanse GFS model erbij en bekijken hoe de windvelden zich ontwikkelen op het water rond Nederland, Engeland en Scandinavië. Zien we een windveld waarbij de vaantjes onze kant op staan dan betekend dat automatisch golven in onze richting. Ligt het windveld meer in de buurt van Noorwegen, dan duurt het ongeveer een dag voordat de golven hier aankomen (mits sterk genoeg). Maar ligt het windveld midden in onze Noordzee, dan hoeven we er niet op te wachten.

Het volgende waar we naar kijken is lokale wind. We willen namelijk niet het water in met harde onshore wind, want zoals je weet geeft dat rommelige choppy golven waar je niet vrolijk van wordt. Wat we willen is weinig wind (onder de 10 knopen), of offshore wind. Hoe meer en harder de windrichting/kracht aanlandig is, hoe rommeliger en andersom. Offshore / minder wind = cleaner. Daarom is het in Nederland áltijd een kwestie van goed timen. Want de fetch (afstand van kust tot windveld) is bij ons vaak niet zo groot, dit betekend dat wanneer het windveld niet meer richting de kust waait, de deining al snel kleiner begint te worden.

Waar we dus altijd naar op zoek zijn, zijn de momenten dat de lokale wind cleane condities geeft, nadat er op zee aanlandige wind is geweest. Vaak zijn dit tijdframes van enkele uren die erg mooi te surfen zijn, waarna het alweer minder wordt en de wind weer aansterkt of naar een minder gunstige richting draait.

Maar dat is nog niet alles, want willen we echt frankrijk-achtige topcondities, dan hebben we ook nog eens het juiste getij nodig. Wat precies het juiste getij is, is voor iedere spot weer anders. Sommige banken werken mooi met laag water, en andere juist weer met hoog. Waar je wél altijd rekening mee kunt houden in Nederland, is dat opkomend tij vrijwel overal mooiere condities geeft dan afgaand tij. Althans, wanneer de swell uit het Noorden komt dan. De stroming van het opkomende tij loopt dan namelijk richting het Noorden en dat is dubbelfijn, want de getij stroming richting het noorden en de golven úit het noorden werken elkaar tegen, wat ervoor zorgt dat jij minder hard afdrijft. Daarnaast ‘duwt’ de getijde stroom de swell wat meer richting de kust waardoor deze een fractie hoger/sterker wordt. Met swell uit het zuiden (bij een dikke zuidwest storm) werk dit juist andersom.

NEDERLANDSE BREAKS ON FIRE ??
Ja. Dat gebeurd. En wel een paar keer per jaar. Kijk bijvoorbeeld maar naar eens naar deze absolute perfectie op 23 september 2019.Een zware storm uit het noorden met 50 knopen plus (!) midden in ons Noordzee’tje. Terwijl het aan de kust zwak offshore was. Dit in combinatie met opkomend tij op het juiste moment gaf de plaat op onze homepage. Lag je er niet in? Dan huilde je van verdriet, Lag je er wel in? Dan huilde je van geluk. Om te janken was het. Zo mooi.

TIP: Op de pagina ‘Voorspelling’ vind je alle modellen die je nodig hebt in één overzicht bij elkaar. Tip: Sla deze pagina op bij je favorieten!

Andere kennis artikelen...