Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Voorspellen |Leer surf voorspellen – Introductie

surf voorspelling windkaarten

Leer surf voorspellen – Introductie

Leer surf voorspellen in 5 eenvoudige stappen

De dagen van teleurgesteld het strand op rijden of thuis zitten terwijl de surf pumping is zijn voorbij! In deze korte gratis online cursus leren we hoe je je eigen surf voorspellingen maakt, op basis van diverse weermodellen. Zelf hebben we er jaren over gedaan om uit te zoeken hoe verschillende weermodellen werken. Deze kennis hebben we voor jou samengevat in 4 korte en eenvoudige lessen. We leren je hiermee de basis voor het voorspellen van goede golven. Aan het einde van deze korte cursus kun je je opgedane kennis direct toepassen voor je eerste eigen surf voorspelling!

Windguru en Magicseaweed

Wanneer je enthousiast bent geraakt over surfen in Nederland, dan zal je ongetwijfeld hebben gekeken op websites als Windguru, Magicseaweed, Windfinder, of andere websites waar iets wordt gezegd over golfhoogtes en wind. Toch vertellen deze websites je niet of er echt goede golven zijn. Want er kunnen dan wel hoge golven staan, maar is de surf dan ook echt goed? Is de wind niet te hard? Hoe laat en waar kan je dan het beste gaan surfen?

Wil je antwoord op deze vragen, dan zal je verder moeten kijken dan de forecast op Magicseaweed. Je zal moeten begrijpen hoe golven ontstaan en welke invloed de wind heeft op de golven. En dan zijn er nog de getijden, hoe werken die dan?

Dit ga je leren: Swell, wind en getijden

Het lastige van surf voorspellen in Nederland is dat de surfcondities worden gecreëerd door een combinatie van verschillende factoren die allen op een andere manier werken. In de komende 5 lessen leren we je alles wat je moet weten om een surfvoorspelling te maken. Daarna kun jij daadwerkelijk aan de slag met professionele weermodellen om te bepalen wanneer er goede surf aan komt.

De inhoud van de komende 5 lessen is als volgt:

Les 1: Wat is Swell

In de eerste les leer je hoe golven ontstaan en leer je begrijpen wat swell precies is.

Les 2: Windkaarten lezen

De tweede les gaat over hoe je het GFS model gebruikt om aankomende golven te voorspellen. Je leert in deze les één van de belangrijkste eigenschappen van een surfvoorspelling. Het voorspellen van wind.

Les 3: Onshore en Offshore

Tijdens les 3 vertellen we je hoe de lokale wind invloed heeft op de kwaliteit van de surf. De windrichting en windkracht op het strand kunnen de golven helemaal verpesten, of juist prachtige condities geven.

Les 4: Getijden

In les 4 leren we je de eigenschappen van de getijden. Eb en vloed laten de golven anders breken over de zandbanken.

Les 5: Je eerste surfvoorspelling

In de laatste les laten we je met duidelijke voorbeelden zien hoe swell, wind en getijden samenwerken om goede óf slechte surfcondities te geven. Hier leer je daadwerkelijk surf voorspellingen maken met de weermodellen die we al voor jou bij elkaar hebben gezet op de pagina ‘Voorspellen’.

Ben je er klaar voor om te leren hoe jij je eigen surfvoorspellingen maakt?

Start dan nu met ‘Leer surf voorspellen les 1: Swell’

 

Andere kennis artikelen...