Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Uitrusting |Ons advies over je eerste surfboard

Ons advies over je eerste surfboard

Welk board is perfect als eerste surfboard?

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren zoals ervaring, leeftijd, gewicht, fysieke gesteldheid en stijl. Wanneer we ons focussen van beginners tot intermediates die hun eerste surfboard gaan kopen, raden we altijd aan te zoeken naar surfboards vanaf 7’6″. Ben je wat groter dan gemiddeld, pak dan een groter board met meer volume. Hoe meer volume hoe makkelijker het zal zijn om golven te pakken, hoe sneller je progressie zal boeken.

Softtops of hardtops

Softtops zijn boards met een zachte bovenkant, speciaal bedoelt voor wanneer je je eerste surfles(sen) neemt. Ben je nog niet vaker dan 5 keer het water in geweest, huur dan een softtop en probeer zoveel mogelijk golven te pakken. Begin je de beginselen onder de knie te krijgen en ben je stoked for life? Dan wordt huren te duur en raden wij je aan je eerste echte surfboard aan te schaffen! Persoonlijk raden wij je niet aan zelf een softtop aan te schaffen als eerste surfboard. Hoe lekker stabiel deze surfboards ook zijn, zodra het opstaan gemakkelijker wordt, zul je willen leren sturen op de golf om down the line te surfen, uit het witte water. Softtops zijn gemaakt om recht uit te surfen in slappe golven, dus in plaats van dat je progressie zult boeken, zal een softtop je als snel remmen in je voortgang. Koop daarom altijd een hardtop als eerste surfboard.

Size does matter

De maten van surfboards zijn altijd aangegeven in feet en inches. Je ziet vaak 3 getallen op het surfboard bijvoorbeeld: 7’6” x 21 1/4” x 2 3/4” Het eerste getal is de lengte in feet (7′) en inches (6″), de tweede is de breedte in inches (21 1/4″) en de laatste is de dikte in inches (2 3/4″).

Bij het kopen van surfboards zien we vaak dat men te snel wil overstappen naar een te kleine plank. Zeker als het je eerste surfboard is, is het sterk af te raden kleiner te gaan dan 7’6. Hoe kleiner je board is, hoe minder drijfvermogen (inhoud in Liters) deze heeft, hoe moeilijker het wordt om een golf te pakken. Stap je over naar een veel kleiner surfboard, zul je merken dat het in eens weer heel moeilijk wordt om mee genomen te worden door de golf en om een vlotte pop-up te maken. Wil je snel progressie boeken, is het belangrijk om véél golven te pakken en steeds je techniek een beetje bij te schaven. Wij raden aan de overstap van je eerste surfboard naar een kleiner board niet groter  te maken dan een halve voet. Dus van 8’6 naar, 8’0, naar 7’6, naar 7’0. Uiteraard is alles daartussen ook goed!

Funboards

Funboards komen in allerlei  maten, vormen, kleuren en merken en zijn uitstekend om op te leren surfen. Wil je een doorgaans goed funboard, dan zijn deze in overvloed tweedehands te verkrijgen. Over het algemeen zie je 3 soorten funboards verschijnen, namelijk Torq, NSP en BIC. Hiervan is de BIC wat steviger, zwaarder en goedkoper, de Torq juist wat lichter, wendbaarder en duurder en zit de NSP daar ongeveer tussenin. Maar bij al deze drie merken geldt; Ga je er zorgvuldig mee om, dan verkoop je deze vaak weer voor bijna dezelfde prijs! 

Vraag je ons wat je het beste kunt kopen als eerste surfboard? Dan zeggen wij een Torq vanaf 7’6 grootte. De Torq is licht, sterk en zeer wendbaar voor een funboard. Weet je er één tweedehands te bemachtigen dan heb je mazzel, want deze boards zijn populair op de tweedehands markt! Is er geen Torq beschikbaar, dan is de NSP ook een prima vervanger.

Heb je vragen of wil je graag advies, neem dan contact met ons op!

Tip: Ga je je eerste tweedehands board kopen? Gebruik dan onze checklist zodat je zeker weet dat je een goede koop doet!

Andere kennis artikelen...