Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen waarin we je leren hoe je zelf een surfvoorspelling kan maken. We adviseren je deze volgorde aan te houden:
- Introductie: De basis van surf voorspellen
- Les 1: Wat is swell?
- Les 2: Windkaarten lezen
- Les 3: Onshore en offshore
- Les 4: Getijden
- Les 5: Je eerste surfvoorspelling
Les 3: Onshore en offshore wind
De windrichting en de windsterkte die we voelen als we op het strand staan noemen we ‘lokale wind’. De lokale wind heeft enorme invloed op de kwaliteit van de golven tijdens het surfen. Daarom kijken we bij het maken van een surfvoorspelling niet alleen naar de wind op zee, die voor golven zorgt. Maar ook naar de lokale wind op de kust, om te voorspellen hoe clean de surf wordt.
Onshore en choppy
Wind die vanaf zee naar het land toe waait, heet onshore wind (aanlandig) en heeft een nadelig effect op de golven. De golven worden dan als het ware plat geduwd vanaf de achterkant en hebben daardoor minder kracht en hebben een rommeliger oppervlak (chop). Daarbij zorgt aanlandige wind voor veel kleinere windgolfjes tussen de grotere golven door waardoor het soms lijkt alsof je op een rodeo stier zit terwijl je wacht op een goede golf, klotsbak dus!
Offshore en clean
Offshore wind daarentegen is wind die vanaf het land richting de zee waait. Wanneer er golven zijn, is een lichte offshore wind als de hemel op aarde. In tegenstelling tot de rommelige condities die onshore wind veroorzaakt, biedt offshore wind golven met spiegelgladde oppervlakken, lange lijnen en als je geluk hebt zelfs kleine dromerige barrels. Wanneer de golven weinig rommelige rimpels bevatten noemen we dat in surferstaal ‘Clean’.
Sideshore
Wind die perfect langs de kust, parallel aan de kustlijn, waait heet sideshore wind. Deze windrichting geeft niet de meest cleane golven, maar is over het algemeen heel fijn te surfen. Staat er harde sideshore wind, let er dan op dat dit stroming met zich meegeeft omdat de wind je langs de kust duwt.
Cross-onshore en cross -offshore
Zoals je goed op de afbeelding hierboven ziet, noemen we alle schuin aanlandige en schuin aflandige windrichtingen, cross-onshore en cross-offshore. Zoals je misschien al een beetje kan verwachten, geeft cross-offshore wind redelijke cleane condities. En cross-onshore wind daarentegen behoordelijke rommelige condities.
Richting van de kustlijn
Wanneer we een surfvoorspelling maken, checken we dus altijd de lokale windrichting om te voorspellen hoe clean of rommelig de golven worden. Hierbij is de oriëntatie van de kustlijn ten opzichte van de windrichting belangrijk om in de gaten te houden. Zo zal bij een noordelijke windrichting in Petten, Noord-Holland, de wind sideshore zijn en dus aardige cleane condities geven. Terwijl diezelfde windrichting rommelige condities geeft in Domburg, omdat de wind daar Cross-onshore (schuin aanlandig) is.
Windkracht van de lokale wind
Naast de windrichting, bepaalt de windsterkte in hoeverre dit de kwaliteit van de golven beïnvloed. Zo zal 25 knopen lokale onshore wind niet te surfen zijn, omdat je dan uitpeddelt in een soep van whitewash (gebroken golven). En zal 25 knopen offshore wellicht te veel van het goede zijn omdat bij een kleine swell alle golven direct weer de zee in worden geblazen en afgeremd. De combinatie tussen windrichting en windsterkte is wederom bepalend voor de kwaliteit van de surf condities. Over het algemeen geldt wel: Is de lokale wind minder dan 10 knopen, maar is er wel swell, dan zijn de condities uitstekend. Hoe verder de wind richting vervolgens offshore is, hoe cleaner het zal worden.
Einde van les 3: Onshore en offshore
Samengevat hebben we nu geleerd dat de wind op zee bepalend is voor de golven die we krijgen en de lokale wind een grote invloed heeft op hoe mooi de golven worden om op te surfen. Maken we een surf voorspelling, dan checken we dus de wind op zee om te bepalen hoeveel swell er komt en checken we de lokale wind, om het moment van de meest cleane condities te bepalen. De laatste factor om de surf voorspelling compleet te maken, is het getij. Hierover gaat de volgende les.