Beschrijving
ROAM 9ft Calf Leash
Een calf leash is een leash speciaal ontworpen voor longboarders die hun leash graag om hun kuit heen dragen in plaats van rond de enkel. Wanneer longboards richting de neus stappen voor bijvoorbeeld een noseride zit een leash rond de enkel in de weg. Daarom gebruiken longboards een leash met een bredere cuff die rond de kuit of net onder de knie wordt vast gemaakt.
Voor surfers die niet te diep in de buidel willen tasten biedt ROAM een longboard leash met een bijzonder comfortabele cuff, 7mm urethaan koord en een roestvrije swivel. En dat tegen een héle scherpe prijs. De ROAM 9ft Premium leash is geschikt voor longboards rond de 9ft. Ook beschikbaar als enkel leash.
Leash specificaties
- Leash lengte: 9 ft
- Leash dikte: 7mm
- Golfhoogte: 1-6 ft
- Railsaver met klittenband
- Roestvrij stalen swivel
- Urethaan koord
- Velcro cuff
Waarom een goede leash belangrijker is dan je denkt?
In eerste instantie lijkt een goede leash helemaal niet zo belangrijk. Vaak zien we dat beginnende surfers een tweedehands board kopen, met een stokoude leash erbij. De swivel is verroest, de klittenband plakt niet lekker meer en er zitten vouwen en knikken in het koord. Bij jezelf denk je ‘prima, werkt nog wel even’. In werkelijkheid is het hebben van een goede betrouwbare leash veel belangrijker dan je denkt. En wel hierom:
Veiligheid in het water
Als je onderuit gaat op een golf, dan voel je dat je surfboard wordt meegetrokken. Je leash is op dat moment het enige dat ervoor zorgt dat je surfboard in de buurt blijft en je deze weer kan pakken als je boven komt. Oudere leashes kunnen op tal van punten bezwijken onder de kracht van een golf, waardoor je achter je board aan moet zwemmen om deze weer te bemachtigen. Niet zo erg als je op een rustige spot ligt met kleine golven. Maar wel vervelend als je in de drukte ligt en je surfboard ‘on the loose’ surfers achter je kan raken. Bovendien is het ook voor je eigen veiligheid niet fijn om zonder surfboard ver van het strand in het water te liggen! De uitspraak ‘Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel’ is voor leashes zeker van toepassing. Vaak zien we dat het koord van een oude leash bezwijkt doordat het materiaal uitdroogt en daardoor heel bros wordt. Ook breekt een oude leash vaak bij de ‘swivel’, het scharnierpunt waar de enkelband vastzit aan het koord. Deze kan na verloop van tijd (eerder bij goedkope leashes) gaan roesten of corroderen.
Comfort
Omdat leashes vaak strak om het surfboard worden geknoopt na het surfen, zie je bij oudere leashes dat er vouwen of knikken in het koord zitten. Deze vouwen zorgen er in het water voor dat je leash niet naar beneden hangt, maar dat deze lussen gaan vormen onder water. Je merkt dit goed als je op je surfboard zit in de line-up en je leash krult met regelmaat om je voet heen. Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat het zomaar eens de beste golf van de dag wanneer je leash om je enkels heen zit geknoopt tijdens de pop-op.
Check je eigen leash eens goed
Bekijk je eigen leash maar eens met een kritisch oog. Werkt de klittenband nog volledig? Zitten er vouwen in het koord? Of zie je tekenen van corrosie rond de swivel? Dan is het tijd om jezelf eens op een welverdiend cadeautje te trakteren!