Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Uitrusting |Een tweedehands surfboard kopen? Gebruik de checklist!

Een tweedehands surfboard kopen? Gebruik de checklist!

Het kopen van een gebruikt tweedehands surfboard is goed voor de portemonnee en voor het milieu, maar let je niet goed op, dan kun je van een koude kermis thuis komen. Daarom hebben wij voor jou een checklist opgesteld, zodat je nooit een slechte koop zult doen.

1. Cracks

Controleer het volledige surfboard op scheurtjes. Begin voorop de neus en controleer de rails aan beide kanten goed. Let in het bijzonder op de tail en neus. Veel tweedehands surfboards hebben hier schade vanwege het neerzetten op de grond. Scheurtjes kun je goed voelen door met de palm van je hand of je nagels langs het surfboard te wrijven. Vind je een scheurtje? Kijk dan of je nagel erin blijft hangen als je deze er langs haalt. Is dit niet het geval, dan is het hoogstwaarschijnlijk een oppervlakkige kras. Geen nood, oppervlakkige schade is gemakkelijk te repareren. Zijn er bruine verkleuringen in het schuim rond de crack, dan is er water in het surfboard gekomen. Houd hier rekening mee met de koop! Een eenvoudige reparatie kost al snel rond de 50 euro. Je kunt dit natuurlijk ook zelf doen met een repairkit. (Check onze repairkits hier, inclusief duidelijke handleiding.)

2. Deuken

Bekijk het gehele deck en bodem voor deuken. Deuken ontstaan meestal door knieën of hoge druk op de voeten. Niet erg als er wat deuken te zien zijn op het deck van het surfboard, over het algemeen surft het surfboard daar niet minder van. Deuken op de onderkant hebben daarentegen wel invloed op hoe het water onder je surfplank loopt. In principe zal de invloed niet heel voelbaar zijn tenzij je een high-performance pro surfer bent, maar toch raden wij af om een tweedehands surfboard te kopen met veel deuken op de onderkant.

3. Finboxes

Check voor schade rond de finboxes en check of je de finscrews er nog uit en weer in kunt draaien met een finkey. Is de schroefdraad van de finscrews doorgedraaid, dan is het moeilijk om de vinnen te verwisselen. Als je de vinnen eruit haalt, check dan of de vinnen aan de voorzijde en achterzijde van de finbox geen schade hebben veroorzaakt. Soms zie je dat vinnen een afdruk achter kunnen laten op het surfboard, wanneer ze tijdens het surfen een beuk van een rots of iets dergelijks hebben gekregen.

4. Oude repairs

Controleer het hele surfboard op verkleurde plekken of zelfs verkleurde lijnen over de breedte die kunnen duiden op een ooit gebroken surfboard. Plaatselijke reparaties kunnen prima waterdicht worden gemaakt waarna het board weer goed te gebruiken is. Is het board ooit gebroken geweest is het moeilijk de originele sterkte en vorm weer terug te krijgen, over het algemeen is het dan af te raden het surfboard te kopen. Als een tweedehands surfboard een aantal nette professioneel uitgevoerde reparaties heeft, dan hoef je je daar niet druk over te maken.

5. Delaminaties

Kijk en voel op het deck of je ‘lucht’ voelt onder de buitenschil. Kun je de buitenzijde van het surfboard lichtjes indrukken en veert deze weer terug (zoals in de GIF), dan is er sprake van delaminatie. De harde buitenschil laat dan plaatselijk los van de kern, met als gevolg dat het board sterkte verliest en een grotere kans heeft binnenkort te breken. Delaminaties kunnen door experts worden gerepareerd maar het is beter om van de koop af te zien.

6. Leash

Is er een leash aanwezig, check dan of deze rond de enkelband nog vrij rond kan draaien. Bij oudere leashes is dit RVS koppelstukje vaak verroest, waardoor de leash niet meer kan draaien in het water en er constant lussen in zullen komen. Wij raden altijd aan om je eigen leash te gebruiken tenzij je weet dat de leash bij het tweedehands surfboard redelijk nieuw is. Oude leashes kunnen gemakkelijker breken en je board verliezen in het water is iets wat je altijd wilt voorkomen. Zit er geen leash bij je nieuwe board of wil je graag een mooi matchend kleurtje? Check al onze leashes hier.

Heb je alles goed bekeken en nog steeds enthousiast over het tweedehands surfboard? YES! KOPEN!

Een tweedehands surfboard kun je kopen op verschillende plekken, maar check in ieder geval Marktplaats en de Facebookpagina: Aloha’s 2e hands Surfspullen

Andere kennis artikelen...