Surf Kennis

Een database vol beknopte no nonsense informatie om jouw surfprogressie op gang te helpen! Kies je categorie en vind de tips die je nodig hebt

HOME | SURFKENNIS |Uitrusting |Zo zorg je dat je wetsuit nog jaren mee gaat

Surf wetsuit wassen in de wasmachine

Zo zorg je dat je wetsuit nog jaren mee gaat

Loslatende naden, schuurplekken en bovenal een geur die niet te harden is. We kennen het allemaal wel. Maar hoe voorkom je dat je wetsuit volgend jaar al aan vervanging toe is? Kan je een wetsuit wassen om van die nare geur af te komen? 

Wij geven antwoord op meest gestelde vragen in deze ‘Wetsuit FAQ’:

Nee! Je wetsuit wassen in de wasmachine om van de nare luchtjes af te komen is een absolute no-go. Je wetsuit is gemaakt om de beweging van peddelen, zwemmen en surfen aan te kunnen. Níet om met 1000 toeren per minuut rond te bewegen in een metalen trommel. De kans op gescheurde stiksels en rek op plekken waar dit niet hoort is bijzonder groot. Je wetsuit wassen in de wasmachine is dus géén goed idee.

Ja dat kan. Zelf doen we dit met regelmaat in de winter, als je je wetsuit niet in de kou wilt uittrekken. Wees er wel van bewust dat je geen kilo’s zand aan je wetsuit mee de badkamer in neemt. Een klein beetje zand kan geen kwaad, maar de afvoeren in je huis zijn er niet voor gemaakt om grote hoeveelheden zand te vervoeren. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk zand meeneemt door bijvoorbeeld met de tuinslang af te spoelen of een zachte stoffer/borstel te gebruiken voordat je naar binnen gaat.

Let er ook op dat je niet te warm doucht als je met je wetsuit onder douche stapt. Je wetsuit is gemaakt om je warm te houden in koude temperaturen, niet om onder een 40ºC douche te staan. Een warme douche kan de lijmnaden van je wetsuit verzwakken, waardoor je wetsuit minder lang mee gaat. Het is het beste om je wetsuit daarom onder een redelijk koude douche uit te trekken, uit te spoelen en vervolgens op te hangen voor je zelf verder doucht. Gelukkig voelt koud water al snel warm als je uit de ijskoude zee komt in de winter.

Wederom een hele dikke Nee. Normaal wasmiddel bevat chemicaliën die de waterdichtheid en warmte isolatie van het neopreen aantasten en laat dat nou net de belangrijkste reden voor het dragen van een wetsuit zijn. Daarnaast kunnen achtergebleven shampoo resten in zee terecht komen tijdens je volgende sessie, wat slecht is voor het milieu.

Om van de nare geur in je wetsuit af te komen kun je je wetsuit wassen met speciale wetsuit shampoo. Deze shampoo is PH-neutraal en biologisch afbreekbaar en zorgt er op een neopreen vriendelijke manier voor dat alle bacteriën die in je wetsuit leven letterlijk en figuurlijk de pijp uit gaan. Je vriend(in), huisgenoot of ouders zullen ongekend blij zijn als jij zo nu en dan je wetsuit weer naar bloemetjes laat ruiken. Een wetsuit wassen kan dus gewoon en raden we zelfs sterk aan, maar gebruik wel speciale wetsuit shampoo zoals die van Slosh.

Ons advies om je wetsuit schoon te houden is je wetsuit na de surfsessie zo schoon mogelijk uit te trekken, direct erna in de tuin met koud water af te spoelen en op te hangen (over een brede buis) in de schuur, of andere plek in de schaduw. De meeste tijd van het jaar werkt dit heel goed, behalve in de winter. Wanneer het vriest is het sterk af te raden je wetsuit in de schuur of buiten te laten drogen. De ijsvorming kan het neopreen laten scheuren. De badkamer is dan een beter alternatief.

Zelf wassen wij onze wetsuits ongeveer iedere 2 maanden met speciale zeep om deze weer lekker fris te laten ruiken en voelen. En sowieso wassen wij de wetsuits wanneer ze aan het einde van het seizoen de berging in gaan. Vul een grote tijl of badkuip met schoon, koud water. Mix dit met een scheut Slosh wetsuit shampoo en laat je wetsuit hier een uur in weken. Vervolgens zowel de binnenzijde als de buitenzijde van je wetsuit volledig laten drogen en je pak is weer als nieuw!

Uitgedroogde wetsuit nadenIn ieder geval hang je je wetsuit NOOIT in de zon te drogen. Neopreen is een rubberachtig materiaal dat uitdroogt wanneer deze in de zon hangt, waardoor het snel zal scheuren. Uitgedroogd neopreen aan de binnenzijde zorgt ook voor rash (irritatie) op je huid. Ditzelfde gebeurd wanneer je je wetsuit tegen een hete verwarming aanhangt. In de schaduw ophangen dus! Je kunt je pak het beste als eerst binnenste buiten drogen. Mocht je hem dan snel weer nodig hebben, dan is de binnenkant tenminste niet nat en koud. Wanneer de binnenkant droog is, kun je je wetsuit weer omkeren om de laatste nattigheid aan de buitenkant te laten drogen.

We hebben allemaal een hekel aan het aantrekken van een koud nat wetsuit, dus mocht je creatief worden en bedenken je wetsuit even in de droger te gooien? Doe het niet. Ten eerste zal door de snelheid van de droger je wetsuit worden uitgerekt op plekken waar het niet voor gemaakt is en kan bijvoorbeeld de rits gemakkelijk schade veroorzaken aan je pak. Daarnaast wordt de temperatuur in een droger zo hoog dat de lijm van de naden kan gaan smelten. Hetzelfde geldt ook voor het gebruik van een föhn. Als je de föhn te lang op dezelfde plek houdt, kun je je wetsuit beschadigen. Wees daar dus voorzichtig mee.

Niemand praat erover, iedereen doet het. Het is namelijk helemaal niet erg, als je tenminste nog lang genoeg in het water blijft om je wetsuit goed door te kunnen laten spoelen. Een flinke scheut zeewater via je nek in je wetsuit laten lopen helpt daarmee flink. Ook vantevoren een scheut zeewater in je wetsuit scheppen helpt om je plas te verdunnen voordat het in je wetsuit trekt en nare geurtjes creëert. In ieder geval goed doorspoelen dus als je moet plassen, voor en na het plassen!

Waarschijnlijk zal je de eerste keer plassen in je nieuwe wetsuit zo lang mogelijk uitstellen, maar wees eerlijk. Er komt een dag dat de golven ongekend goed zijn en het toilet wel erg ver weg, dan is de keuze toch snel gemaakt.

Wetsuit opgehangen aan kledinghanger Als je je wetsuit ophangt, hang je pak dan rond de middel op over een horizontale ronde buis van bijvoorbeeld een kleding hanger. Doordat een nat wetsuit erg zwaar kan zijn, rekt de stof rond de schouders uit als je deze als een gewoon shirt aan een hanger hangt. Dit kan op den duur de pasvorm rond je nek verpesten en daarbij ook rash veroorzaken.

Berg je je wetsuit op voor langere tijd (bijvoorbeeld aan het einde van het seizoen), was je wetsuit dan met speciale wetsuit shampoo zodat alle bacteriën zijn verwijderd. Wees er daarnaast 100% zeker van dat de binnenkant én buitenkant van je wetsuit helemaal droog is. Je zal niet de eerste zijn die een geheel nieuwe schimmel ontdekt in je 1 jaar oude pak uit de opslag.

Heb jij nog meer gouden tips of vragen over hoe je je wetsuit goed kunt onderhouden, laat het ons dan weten via ons contactformulier of stuur ons een DM via onze Instagram!

Wetsuit shampoo en andere producten voor je wetsuit

Andere kennis artikelen...